Słody

Słód czekoladowy jasny

Autor: Paweł Leszczyński
Słód czekoladowy jasny jest wytwarzany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Jego działanie amylolityczne jest zerowe, a zawartość ekstraktu raczej niska. Określenie "czekoladowy” odnosi się głównie do koloru, a nie do smaku, w szczególności nie wnosi on do piwa aromatów czekoladowych, bardziej palone, kawowe. Ma głęboką, czerwoną barwę.


Zastosowanie:
Słód czekoladowy jasny jest używany głównie do porterów i stoutów, lecz może by także używany do wszelkich innych piw o ciemnej barwie. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz ze zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka to zwykle 5-10%. Najlepiej dodać go w ostatnich minutach zacierania lub też wcześniej słód umieścić w worku ekstrakcyjnym i ekstrahować chłodną wodą, którą później możemy użyć jako wody zaciernej (co wpływa na obniżenie jej pH) lub też dodać ją później, w czasie gotowania, do uzyskania pożądanej barwy brzeczki.

Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
CechaParametrWartość
Wilgotność:%<5
Ekstrakt:% s.m.>68
Barwa słodu:°EBC350-450



Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.




LEAVE A COMMENT