Leichtbier
UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora:
Przemysław Szczepańczyk
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 7-12°Blg
Ekstrakt końcowy: 1,0-4,0°Blg
Zawartość alkoholu: 2-3,2% obj.
Goryczka: 15-25 IBU
Barwa: 4-10°EBC
Ekstrakt początkowy: 7-12°Blg
Ekstrakt końcowy: 1,0-4,0°Blg
Zawartość alkoholu: 2-3,2% obj.
Goryczka: 15-25 IBU
Barwa: 4-10°EBC
Niemiecka odmiana piwa o niskiej zawartości alkoholu. Stylem bazowym mogą być piwa zarówno dolnej, jak i górnej fermentacji.
Wyróżniki stylu:
Piwem bazowym najczęściej jest helles lub pils, jednak mogą to być też np. koelsch lub weizen. Leichtbier zawiera jednak o 30-50% mniej alkoholu i kalorii niż styl bazowy. Opis dotyczy także starszego Schankbier, który jest jasnym piwem w stylu hellesa lub pilsa o zawartości ekstraktu od 7 do 11°Plato i dopóki zawartość alkoholu nie przekracza ram określonych w niniejszym opisie, takie piwa też mogą być klasyfikowane jako leichtbier, bez konieczności stosowania technik dealkoholizacyjnych.
Historia:
Piwo lekkie, odpowiedź na zmieniające się trendy w stylu życia i pośrednio w piciu piwa, na fali których powstały takie napoje piwne, jak np. radler. Piwo coraz częściej ma służyć orzeźwieniu, a jego odurzające właściwości są kwestią uboczną. Styl ten jednak nie przyjął się zbyt dobrze i nie jest zbyt popularny (w 2018 r. ponad 85% respondentów w Niemczech odpowiedziało, że nigdy w życiu go nie próbowało).
Piwo lekkie, odpowiedź na zmieniające się trendy w stylu życia i pośrednio w piciu piwa, na fali których powstały takie napoje piwne, jak np. radler. Piwo coraz częściej ma służyć orzeźwieniu, a jego odurzające właściwości są kwestią uboczną. Styl ten jednak nie przyjął się zbyt dobrze i nie jest zbyt popularny (w 2018 r. ponad 85% respondentów w Niemczech odpowiedziało, że nigdy w życiu go nie próbowało).
Aromat:
Zależny od stylu, najczęściej o niskiej do średnioniskiej słodowości i podobnej chmielowości. Lekkie wersje weizena będą się charakteryzowały średnioniskim do średniego aromatem banana i goździka. Profil innych odmian leichtbiera powinien być czysty i pozbawiony wyraźnych aromatów estrowych lub fenolowych. Diacetyl, aromaty siarkowe i związane z utlenieniem (papierowe) nie są dopuszczalne w żadnej odmianie stylu.
Zależny od stylu, najczęściej o niskiej do średnioniskiej słodowości i podobnej chmielowości. Lekkie wersje weizena będą się charakteryzowały średnioniskim do średniego aromatem banana i goździka. Profil innych odmian leichtbiera powinien być czysty i pozbawiony wyraźnych aromatów estrowych lub fenolowych. Diacetyl, aromaty siarkowe i związane z utlenieniem (papierowe) nie są dopuszczalne w żadnej odmianie stylu.
Smak:
Podobnie jak w aromacie, smak będzie zależny od stylu bazowego i zawierał jego cechy charakterystyczne. Wszystkie jednak powinny być wytrawne i zbalansowane lub o balansie przechylonym w stronę słodowości. W przypadku piw pszenicznych dopuszczalna jest niska kwaskowość.
Podobnie jak w aromacie, smak będzie zależny od stylu bazowego i zawierał jego cechy charakterystyczne. Wszystkie jednak powinny być wytrawne i zbalansowane lub o balansie przechylonym w stronę słodowości. W przypadku piw pszenicznych dopuszczalna jest niska kwaskowość.
Goryczka:
Od niewyczuwalnej do średnioniskiej, chmielowa, gładka, krótka.
Od niewyczuwalnej do średnioniskiej, chmielowa, gładka, krótka.
Wygląd:
Barwa słomkowa do złotej, klarowne. Piana biała, średnio trwała do trwałej, drobna do średniopęcherzykowej, średnio obfita do wysokiej.
Barwa słomkowa do złotej, klarowne. Piana biała, średnio trwała do trwałej, drobna do średniopęcherzykowej, średnio obfita do wysokiej.
Odczucie w ustach:
Pełnia niska do średniej, pijalne, może być wodniste. Wysokie wysycenie zwiększa odczucie orzeźwienia.
Pełnia niska do średniej, pijalne, może być wodniste. Wysokie wysycenie zwiększa odczucie orzeźwienia.
Surowce i technologia:
Technologia produkcji odpowiada stylowi bazowemu. Wcześniej kończona jest jednak fermentacja lub piwo jest dealkoholizowane. W warunkach domowych można przeprowadzić zacieranie w wysokich temperaturach (ok. 72°C), co skutkować będzie wyższą produkcją niefermentowalnych dekstryn, a mniejszą cukrów prostych. W efekcie piwowar otrzyma piwo o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu i wyższej pełni.
Technologia produkcji odpowiada stylowi bazowemu. Wcześniej kończona jest jednak fermentacja lub piwo jest dealkoholizowane. W warunkach domowych można przeprowadzić zacieranie w wysokich temperaturach (ok. 72°C), co skutkować będzie wyższą produkcją niefermentowalnych dekstryn, a mniejszą cukrów prostych. W efekcie piwowar otrzyma piwo o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu i wyższej pełni.
Przykłady komercyjne:
Brauerei Beck & Co. "Beck’s Light", Bitburger "Bitburger Light", Mahr’s Braeu "Mahr's Leicht", Paulaner "Münchner Hell Leicht", Paulaner "Premium Leicht".
Brauerei Beck & Co. "Beck’s Light", Bitburger "Bitburger Light", Mahr’s Braeu "Mahr's Leicht", Paulaner "Münchner Hell Leicht", Paulaner "Premium Leicht".
7°C Zależna od stylu bazowego
Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
AROMAT | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Estry owocowe | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Fenole | ⚫ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Kwaśny | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
SMAK | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Owocowe estry | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Fenole | ⚫ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Kwaśność | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
WYGLĄD | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obfitość piany | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚫ |
Trwałość piany | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚫ |
Poziom zmętnienia | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
GORYCZKA | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Natężenie | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
ODCZUCIE W USTACH | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Pełnia | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Nasycenie | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ |
Latest posts by Przemysław Szczepańczyk (see all)
- Leichtbier - 27 czerwca 2019
- Kolońskie (kölsch) - 4 lutego 2019
- Altbier - 31 stycznia 2019
2 thoughts on - Leichtbier
Dodaj proszę linki do stylów, o których wspominasz.
Rozumiem, że fenole w kropkach opisują dwa podstyle.
Dodaj proszę linki do stylów, o których wspominasz.
– zrobione
Rozumiem, że fenole w kropkach opisują dwa podstyle.
– zgadza się, mam nadzieję, że w opisie jest to dostatecznie wyraźnie zaznaczone i nikt nie będzie miał wątpliwości. Chociaż jak pokazał ostatni konkurs w Cieszynie, sędziowie nie zawsze czytają opis i dla niektórych liczą się tylko kropki ;-).