Słody

Słód wędzony pszeniczny

Autor: Paweł Leszczyński
Wędzony słód pszeniczny produkowany jest z pszenicznego słodu wędzonego drewnem dębu z północno-wschodniego regionu Polski. Dzięki niskim temperaturom suszenia aktywność enzymatyczna słodu jest stosunkowo wysoka. Należy jednak zwrócić uwagę na zawartość alfa-amylazy, jeśli używamy 100% zasypu (np. przy warzeniu piwa grodziskiego, ponieważ jej naturalna ilość w słodzie pszenicznym jest zwykle ok. trzykrotnie niższa niż w słodzie jęczmiennym.


Zastosowanie:
Może być używany jako aromatyczny dodatek do piw zwykłych lub pszenicznych, 100% zasypu przy piwie grodziskim oraz w piekarnictwie jako przyprawa.

Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
CechaParametrWartość
Wilgotność:%<9
Ekstrakt:% s.m.>81
Barwa słodu:°EBC3.5-10
Białko:% s.m.<13,5



Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.




LEAVE A COMMENT