Słody

Słód dekstrynowy

Autor: Paweł Leszczyński
Słód dekstrynowy, nazywany czasem miodowym lub honey czy hoenig charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, który powstaje w wyniku specjalnej metody słodowania i wydłużonego programu suszenia, w ramach którego następuje częściowe skleikowanie skrobi w ziarnie. Aktywność enzymów jest średnia. Wnosi do piwa przyjemny, słodki aromat słodowy, toffi, skórki chlebowej i ciastek.


Zastosowanie:
Można używać do 30% w zasypie, przekroczenie tej wartości może negatywnie wpłynąć na aromat piwa. Zwiększa pełnię, słodycz w piwie, pozytywnie wpływa na pianę.

Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
CechaParametrWartość
Wilgotność:%<6,5
Ekstrakt:% s.m.>79
Barwa słodu:°EBC10-16
Białko:% s.m.<10
Wolny azot aminowy:mg/l140-180
Odfermentowanie:% d.m.>70
Siła diastatyczna:WK s.m.120-180



Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.




LEAVE A COMMENT