Milk stout
UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora:
Aleksander Hurko
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 12-16°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 3,5-6,5% obj.
Goryczka: 20-35 IBU
Barwa: 50-80°EBC
Ekstrakt początkowy: 12-16°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 3,5-6,5% obj.
Goryczka: 20-35 IBU
Barwa: 50-80°EBC
Ciemne piwo górnej fermentacji z wyraźnie zaznaczonym palonym smakiem/aromatem - często podobne do kawy zbożowej z mlekiem.
Wyróżniki stylu:
Słodsze od dry stoutu. Bardziej palone, ciemniejsze i słodsze niż robust porter.
Aromat:
Aromaty słodowe: głównie kawy zbożowej z mlekiem, palone, ale też gorzkiej lub mlecznej czekolady, czy kakao od słodów palonych na poziomie od średniego do średnio wysokiego. Aromaty chmieli kontynentalnych (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) na poziomie od niewyczuwalnych do niskich. Estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki) od niewyczuwalnych do średnio-niskich. Aromaty alkoholowe nie mogą występować. Brak dwuacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Aromat spalenizny jest niedopuszczalny. Balans po stronie słodowej, kojarzący się z kawą zbożową z mlekiem lub ciemną czekoladą.
Aromaty słodowe: głównie kawy zbożowej z mlekiem, palone, ale też gorzkiej lub mlecznej czekolady, czy kakao od słodów palonych na poziomie od średniego do średnio wysokiego. Aromaty chmieli kontynentalnych (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) na poziomie od niewyczuwalnych do niskich. Estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki) od niewyczuwalnych do średnio-niskich. Aromaty alkoholowe nie mogą występować. Brak dwuacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Aromat spalenizny jest niedopuszczalny. Balans po stronie słodowej, kojarzący się z kawą zbożową z mlekiem lub ciemną czekoladą.
Smak:
Na pierwszym planie smaki słodowe: średnie do średnio wysokich smaki czekoladowe, kawowe, palone od słodów palonych i czekoladowych. Smaki chmielowe (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) mogą wystąpić maksymalnie na poziomie niskim. Estry owocowe (np. czerwone jabłko, gruszka) od niewyczuwalnych do średnio-niskich. Brak dwuacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Smak spalenizny jest niedopuszczalny. Smak od półsłodkiego do słodkiego na otwarciu z półsłodkim finiszem. Balans po stronie słodkiej, słodowej wspomaganej przez dodatek laktozy. Może pojawić się kwaśna nuta na poziomie do niskiego pochodząca od słodów palonych i czekoladowych.
Na pierwszym planie smaki słodowe: średnie do średnio wysokich smaki czekoladowe, kawowe, palone od słodów palonych i czekoladowych. Smaki chmielowe (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) mogą wystąpić maksymalnie na poziomie niskim. Estry owocowe (np. czerwone jabłko, gruszka) od niewyczuwalnych do średnio-niskich. Brak dwuacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Smak spalenizny jest niedopuszczalny. Smak od półsłodkiego do słodkiego na otwarciu z półsłodkim finiszem. Balans po stronie słodkiej, słodowej wspomaganej przez dodatek laktozy. Może pojawić się kwaśna nuta na poziomie do niskiego pochodząca od słodów palonych i czekoladowych.
Goryczka:
Niska do średnio niskiej, pochodząca zarówno od chmielu, jak i palonych słodów.
Niska do średnio niskiej, pochodząca zarówno od chmielu, jak i palonych słodów.
Wygląd:
Barwa od ciemnobrązowej do czarnej, zwykle nieprzejrzyste. Średnioobfita, trwała, drobno–pęcherzykowa do średnio–pęcherzykowej piana koloru od kremowego do jasnobrązowego
Barwa od ciemnobrązowej do czarnej, zwykle nieprzejrzyste. Średnioobfita, trwała, drobno–pęcherzykowa do średnio–pęcherzykowej piana koloru od kremowego do jasnobrązowego
Odczucie w ustach:
Wysycenie niskie do średniego. Pełnia od średnio–niskiej do średniej. Gładka tekstura, nie może być ostre, czy pikantne. Odczucie ściągania jest niedopuszczalne. Brak rozgrzewania.
Wysycenie niskie do średniego. Pełnia od średnio–niskiej do średniej. Gładka tekstura, nie może być ostre, czy pikantne. Odczucie ściągania jest niedopuszczalne. Brak rozgrzewania.
Surowce i technologia:
Podstawę zasypu stanowi zwykle słód pale ale. Możliwy jest niewielki dodatek słodów karmelowych. Palone słody i palony niesłodowany jęczmień nadają ciemną barwę i odpowiednią paloność. Dodatek laktozy podnosi słodycz i wprowadza mleczne aromaty/smaki. Chmiele kontynentalne. Drożdże neutralne lub o lekko estrowym profilu; zwykle dość płytko odfermentowujące.
Podstawę zasypu stanowi zwykle słód pale ale. Możliwy jest niewielki dodatek słodów karmelowych. Palone słody i palony niesłodowany jęczmień nadają ciemną barwę i odpowiednią paloność. Dodatek laktozy podnosi słodycz i wprowadza mleczne aromaty/smaki. Chmiele kontynentalne. Drożdże neutralne lub o lekko estrowym profilu; zwykle dość płytko odfermentowujące.
Przykłady komercyjne:
Sweet Cow (Alebrowar)
Sweet Cow (Alebrowar)
16-18°C shaker, pokal, snifter, pintowa szklanka
Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
AROMAT | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Estry owocowe | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
SMAK | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Owocowe estry | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Kwaśność | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
WYGLĄD | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obfitość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Trwałość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
GORYCZKA | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Natężenie | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
ODCZUCIE W USTACH | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Pełnia | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Nasycenie | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Latest posts by Olek Hurko (see all)
- American stout - 28 lutego 2019
- Milk stout - 27 lutego 2019
- Oak aged imperial stout - 27 lutego 2019