Opis stylu

Milk stout

UWAGA! Wszystkie opisy stylów są obecnie w fazie redakcji. Jeśli znajdziecie jakikolwiek błąd, od literówki po kwestie merytoryczne, bardzo prosimy o komentarz lub @ do autora: Aleksander Hurko
 
 
 
 
 

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 12-16°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 3,5-6,5% obj.
Goryczka: 20-35 IBU
Barwa: 50-80°EBC
                


Ciemne piwo górnej fermentacji z wyraźnie zaznaczonym palonym smakiem/aromatem - często podobne do kawy zbożowej z mlekiem.


Wyróżniki stylu:
Słodsze od dry stoutu. Bardziej palone, ciemniejsze i słodsze niż robust porter.


Aromat:
Aromaty słodowe: głównie kawy zbożowej z mlekiem, palone, ale też gorzkiej lub mlecznej czekolady, czy kakao od słodów palonych na poziomie od średniego do średnio wysokiego. Aromaty chmieli kontynentalnych (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) na poziomie od niewyczuwalnych do niskich. Estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki) od niewyczuwalnych do średnio-niskich. Aromaty alkoholowe nie mogą występować. Brak dwuacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Aromat spalenizny jest niedopuszczalny. Balans po stronie słodowej, kojarzący się z kawą zbożową z mlekiem lub ciemną czekoladą.


Smak:
Na pierwszym planie smaki słodowe: średnie do średnio wysokich smaki czekoladowe, kawowe, palone od słodów palonych i czekoladowych. Smaki chmielowe (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) mogą wystąpić maksymalnie na poziomie niskim. Estry owocowe (np. czerwone jabłko, gruszka) od niewyczuwalnych do średnio-niskich. Brak dwuacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Smak spalenizny jest niedopuszczalny. Smak od półsłodkiego do słodkiego na otwarciu z półsłodkim finiszem. Balans po stronie słodkiej, słodowej wspomaganej przez dodatek laktozy. Może pojawić się kwaśna nuta na poziomie do niskiego pochodząca od słodów palonych i czekoladowych.


Goryczka:
Niska do średnio niskiej, pochodząca zarówno od chmielu, jak i palonych słodów.


Wygląd:
Barwa od ciemnobrązowej do czarnej, zwykle nieprzejrzyste. Średnioobfita, trwała, drobno–pęcherzykowa do średnio–pęcherzykowej piana koloru od kremowego do jasnobrązowego


Odczucie w ustach:
Wysycenie niskie do średniego. Pełnia od średnio–niskiej do średniej. Gładka tekstura, nie może być ostre, czy pikantne. Odczucie ściągania jest niedopuszczalne. Brak rozgrzewania.


Surowce i technologia:
Podstawę zasypu stanowi zwykle słód pale ale. Możliwy jest niewielki dodatek słodów karmelowych. Palone słody i palony niesłodowany jęczmień nadają ciemną barwę i odpowiednią paloność. Dodatek laktozy podnosi słodycz i wprowadza mleczne aromaty/smaki. Chmiele kontynentalne. Drożdże neutralne lub o lekko estrowym profilu; zwykle dość płytko odfermentowujące.


Przykłady komercyjne:
Sweet Cow (Alebrowar)


  16-18°C      shaker, pokal, snifter, pintowa szklanka

Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Chmielowość
Słodowość
Estry owocowe
       
SMAK012345
Chmielowość
Słodowość
Owocowe estry
Kwaśność
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
       
GORYCZKA012345
Natężenie
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie


LEAVE A COMMENT