Jasny koźlak (helles bock)
UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora:
Przemysław Szczepańczyk
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 16-18°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 6-8% obj.
Goryczka: 25-35 IBU
Barwa: 12-22°EBC
Ekstrakt początkowy: 16-18°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 6-8% obj.
Goryczka: 25-35 IBU
Barwa: 12-22°EBC
Mocne piwo dolnej fermentacji. Jasna odmiana koźlaka o uboższym profilu słodowym i większej pijalności. Występuje jako helles bock oraz sezonowe maibock (sprzedawane od połowy kwietnia do czerwca). Obie nazwy używane są zamiennie, chociaż niektóre browary produkują zarówno helles bocki, jak i maibocki.
Wyróżniki stylu:
Jasne, mocne, pełne, słodowe piwo dolnej fermentacji. Mocniejsze i mniej chmielowe od festbier, a bardziej słodowe. Mniej pełne, mniej słodowe, bardziej chmielowe i bardziej wysycone niż tradycyjny koźlak.
Historia:
Tradycyjnie mocne piwa warzone były późną jesienią na czas świąt, postu oraz zimnych miesięcy. Miało to związek w dużej mierze z długim czasem leżakowania, które wymagało niskich temperatur. Jasny koźlak został stworzony na początku XX wieku, jako odmiana mocnego piwa przeznaczona na miesiące wiosenne.
Tradycyjnie mocne piwa warzone były późną jesienią na czas świąt, postu oraz zimnych miesięcy. Miało to związek w dużej mierze z długim czasem leżakowania, które wymagało niskich temperatur. Jasny koźlak został stworzony na początku XX wieku, jako odmiana mocnego piwa przeznaczona na miesiące wiosenne.
Aromat:
Średni do średniowysokiego aromat słodowy o charakterze świeżego jasnego chleba z dopuszczalnymi niskimi nutami miodowymi i toffi. Aromat chmielowy na poziomie niskim do średnioniskiego, kwiatowy, owocowy (ale nie cytrusowy lub egzotyczny), korzenny, ziołowy. Balans zawsze po stronie słodu, ale chmiel odgrywa tu wyraźnie większa rolę niż w przypadku tradycyjnego koźlaka. Dopuszczalny niski poziom estrów owocowych, DMS i diacetylu.
Średni do średniowysokiego aromat słodowy o charakterze świeżego jasnego chleba z dopuszczalnymi niskimi nutami miodowymi i toffi. Aromat chmielowy na poziomie niskim do średnioniskiego, kwiatowy, owocowy (ale nie cytrusowy lub egzotyczny), korzenny, ziołowy. Balans zawsze po stronie słodu, ale chmiel odgrywa tu wyraźnie większa rolę niż w przypadku tradycyjnego koźlaka. Dopuszczalny niski poziom estrów owocowych, DMS i diacetylu.
Smak:
Średni do średniowysokiego smak jasnego chleba z opcjonalnymi niskimi nutami miodowymi, tostowymi, toffi, kruchych ciasteczek. Niski do średnioniskiego smak chmielowy (kwiatowy, owocowy, korzenny, ziołowy). Balans słodowy. Dopuszczalny niski poziom estrów owocowych, DMS i diacetylu. Finisz wytrawny do półwytrawnego, chlebowo-ziołowy, średnio długi.
Średni do średniowysokiego smak jasnego chleba z opcjonalnymi niskimi nutami miodowymi, tostowymi, toffi, kruchych ciasteczek. Niski do średnioniskiego smak chmielowy (kwiatowy, owocowy, korzenny, ziołowy). Balans słodowy. Dopuszczalny niski poziom estrów owocowych, DMS i diacetylu. Finisz wytrawny do półwytrawnego, chlebowo-ziołowy, średnio długi.
Goryczka:
Średnia, chmielowa, tym wyższa im wyższy jest ekstrakt i aspekt słodowy piwa. Gładka, może być nieco zalegająca.
Średnia, chmielowa, tym wyższa im wyższy jest ekstrakt i aspekt słodowy piwa. Gładka, może być nieco zalegająca.
Wygląd:
Ciemnozłote do pomarańczowobursztynowego. Klarowne. Piana biała, obfita, zwarta, trwała.
Ciemnozłote do pomarańczowobursztynowego. Klarowne. Piana biała, obfita, zwarta, trwała.
Odczucie w ustach:
Pełnia średniowysoka, gładkie, bardziej pijalne i głębiej odfermentowane niż tradycyjny koźlak, ale wciąż dość sycące. Lekkie rozgrzewanie alkoholowe jest typowe. Wysycenie średnie do średniowysokiego.
Pełnia średniowysoka, gładkie, bardziej pijalne i głębiej odfermentowane niż tradycyjny koźlak, ale wciąż dość sycące. Lekkie rozgrzewanie alkoholowe jest typowe. Wysycenie średnie do średniowysokiego.
Surowce i technologia:
Słody pilzneński i wiedeński, z niewielkim dodatkiem słodu monachijskiego i/lub jasnego karmelowego. Kontynentalny chmiel. Drożdże dolnej fermentacji. Tradycyjnie zacierane dekokcyjnie, ale z krótkim etapem gotowania dekoktu.
Słody pilzneński i wiedeński, z niewielkim dodatkiem słodu monachijskiego i/lub jasnego karmelowego. Kontynentalny chmiel. Drożdże dolnej fermentacji. Tradycyjnie zacierane dekokcyjnie, ale z krótkim etapem gotowania dekoktu.
Przykłady komercyjne:
Ayinger "Maibock", Einbecker "Mai-Urbock", Einbecker "Helles Bock", Hacker-Pschorr "Hubertus Bock", Mahr’s "Bock"
Ayinger "Maibock", Einbecker "Mai-Urbock", Einbecker "Helles Bock", Hacker-Pschorr "Hubertus Bock", Mahr’s "Bock"
8-10°C Kufel
Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
AROMAT | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Estry owocowe | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Alkoholowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Diacetyl | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
DMS | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
SMAK | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Owocowe estry | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Diacetyl | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
DMS | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
WYGLĄD | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obfitość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ |
Trwałość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ |
Poziom zmętnienia | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
GORYCZKA | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Natężenie | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
ODCZUCIE W USTACH | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Pełnia | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚪ |
Nasycenie | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Rozgrzewanie alkoholowe | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Latest posts by Przemysław Szczepańczyk (see all)
- Leichtbier - 27 czerwca 2019
- Kolońskie (kölsch) - 4 lutego 2019
- Altbier - 31 stycznia 2019