Irish dry stout
UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora:
Aleksander Hurko
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 9-11°Blg
Ekstrakt końcowy: 2-3°Blg
Zawartość alkoholu: 4-4,5% obj.
Goryczka: 25-45 IBU
Barwa: 50-80°EBC
Ekstrakt początkowy: 9-11°Blg
Ekstrakt końcowy: 2-3°Blg
Zawartość alkoholu: 4-4,5% obj.
Goryczka: 25-45 IBU
Barwa: 50-80°EBC
Ciemne, lekkie i wytrawne piwo ale z wyraźnie zaznaczonym palonym smakiem – często podobne do kawy. Smakiem przypominać ma bardzo gorzką czekoladę lub kawę zbożową. Palony charakter może być suchy i kawo–podobny do częściowo czekoladowego.
Wyróżniki stylu:
Najlższejszy z rodziny stoutów. Bardziej palony i ciemniejszy niż brown porter.
Aromat:
Aromaty słodowe: głównie kawowe, palone, ale też gorzkiej czekolady od słodów palonych na poziomie od średniego do średniowysokiego. Aromaty chmieli kontynentalnych (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) na poziomie od niewyczuwalnego do niskiego. Estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki) od niewyczuwalnych do średnioniskich. Aromaty alkoholowe nie mogą występować. Brak diacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Aromat spalenizny jest niedopuszczalny. Balans skierowany w stronę palonej słodowości.
Aromaty słodowe: głównie kawowe, palone, ale też gorzkiej czekolady od słodów palonych na poziomie od średniego do średniowysokiego. Aromaty chmieli kontynentalnych (ziołowe; kwiatowe; owocowe – ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) na poziomie od niewyczuwalnego do niskiego. Estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki) od niewyczuwalnych do średnioniskich. Aromaty alkoholowe nie mogą występować. Brak diacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Aromat spalenizny jest niedopuszczalny. Balans skierowany w stronę palonej słodowości.
Smak:
Na pierwszym planie smaki słodowe: średnie do średnio-wysokich smaki czekoladowe, kawowe, palone od słodów palonych. Smaki chmielowe mogą wystąpić maksymalnie na poziomie niskim. Mogą mieć charakter kwiatowy, ziołowy lub czerwonych owoców (ale nie cytrusów, czy owoców tropikalnych). Estry owocowe (czerwone jabłko, gruszka) od niewyczuwalnych do średnioniskich. Brak diacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Smak spalenizny jest niedopuszczalny. Smak od wytrawnego do półwytrawnego na otwarciu z wytrawnym finiszem. Balans po stronie słodowej. Może pojawić się kwaśna nuta na poziomie do niskiego pochodząca od słodów palonych.
Na pierwszym planie smaki słodowe: średnie do średnio-wysokich smaki czekoladowe, kawowe, palone od słodów palonych. Smaki chmielowe mogą wystąpić maksymalnie na poziomie niskim. Mogą mieć charakter kwiatowy, ziołowy lub czerwonych owoców (ale nie cytrusów, czy owoców tropikalnych). Estry owocowe (czerwone jabłko, gruszka) od niewyczuwalnych do średnioniskich. Brak diacetylu, aldehydu octowego i aromatu rozpuszczalnikowego. Smak spalenizny jest niedopuszczalny. Smak od wytrawnego do półwytrawnego na otwarciu z wytrawnym finiszem. Balans po stronie słodowej. Może pojawić się kwaśna nuta na poziomie do niskiego pochodząca od słodów palonych.
Goryczka:
Średnioniska do średniej, może pochodzić zarówno od chmielu jak i palonych słodów. Może być długa, ale nie zalegająca.
Średnioniska do średniej, może pochodzić zarówno od chmielu jak i palonych słodów. Może być długa, ale nie zalegająca.
Wygląd:
Barwa od ciemnobrązowej do czarnej, zwykle nieprzejrzyste. Średnioobfita, trwała, drobno–pęcherzykowa do średnio–pęcherzykowej piana koloru od beżowego do jasnobrązowego.
Barwa od ciemnobrązowej do czarnej, zwykle nieprzejrzyste. Średnioobfita, trwała, drobno–pęcherzykowa do średnio–pęcherzykowej piana koloru od beżowego do jasnobrązowego.
Odczucie w ustach:
Wysycenie niskie do średniego. Pełnia od niskiej do średnioniskiej. Gładka tekstura – nie może być ostre, czy pikantne. Palone słody mogą wnosić efekt ściągania. W związku z tym dopuszczalne jest ściąganie na poziomie do niskiego. Brak alkoholowego rozgrzewania.
Wysycenie niskie do średniego. Pełnia od niskiej do średnioniskiej. Gładka tekstura – nie może być ostre, czy pikantne. Palone słody mogą wnosić efekt ściągania. W związku z tym dopuszczalne jest ściąganie na poziomie do niskiego. Brak alkoholowego rozgrzewania.
Surowce i technologia:
Podstawę zasypu stanowi zwykle słód pale ale uzupełniony o płatki jęczmienne. Palonego charakteru i czarnego koloru nadaje prażony jęczmień. Chmiele angielskie, np. East Kent Goldings, czy Fuggles. Drożdże angielskie, choć lepszym pomysłem może okazać się użycie drożdży z USA o czystym profilu i głębokim odfermentowaniu.
Podstawę zasypu stanowi zwykle słód pale ale uzupełniony o płatki jęczmienne. Palonego charakteru i czarnego koloru nadaje prażony jęczmień. Chmiele angielskie, np. East Kent Goldings, czy Fuggles. Drożdże angielskie, choć lepszym pomysłem może okazać się użycie drożdży z USA o czystym profilu i głębokim odfermentowaniu.
Przykłady komercyjne:
Guinness Draught, Guinness Classic.
Guinness Draught, Guinness Classic.
Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
AROMAT | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Estry owocowe | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Alkoholowość | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Diacetyl | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
SMAK | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Owocowe estry | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Kwaśność | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
WYGLĄD | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obfitość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Trwałość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ |
GORYCZKA | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Natężenie | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
ODCZUCIE W USTACH | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Pełnia | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Nasycenie | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Rozgrzewanie alkoholowe | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Latest posts by Olek Hurko (see all)
- American stout - 28 lutego 2019
- Milk stout - 27 lutego 2019
- Oak aged imperial stout - 27 lutego 2019
One Reply to “Irish dry stout”
Ciemne, lekkie i wytrawne piwo ale – chodzi o to, że to piwo to “ale”?
często podobne do kawy – jakiej kawy? do ziarenek, espresso, aeropress?
Smakiem przypominać ma bardzo gorzką czekoladę lub kawę zbożową – gorzkie czekolady smakują różnie. Kawa zbożowa smakuje jednak trochę inaczej (imo).
Palony charakter może być suchy i kawo–podobny do częściowo czekoladowego. – suchy? kawo–podobny do częściowo czekoladowego? Co to znaczy???
Wyróżniki – czym się różni od zwykłego stoutu? tym, że jest lżejszy?
Może jednak napiszesz parę słód o historii stylu?
Aromat: …ale nie cytrusowe, tropikalne, a raczej czerwonych owoców) – styl. Nie wiem co to znaczy. Chwilę dalej pojawiają się czerwone jabłka. W opisie smaku też jest inaczej.
średnioniskich itp. piszemy bez myślnika. Poprawiłem.
Smak od wytrawnego do półwytrawnego na otwarciu z wytrawnym finiszem – co to znaczy?
Jaka klarowność? Nie ma w opisie ani w kropkach.
W jaki sposób palone słody wnoszą efekt ściągania?
drożdży z USA o czystym profilu i głębokim odfermentowaniu. – styl. drożdże dają a nie mają czysty profil i odfermentowanie.
Może jeszcze jakies przykłady? Dodaj proszę cudzysłowy i nazwę browaru.
Dodaj proszę szkło i temperaturę serwowania.