GOTOWANE WARZYWA / COOKED VEGETABLE (0730)
(DMDS, methylthioacetate, disiarczek dimetylu)
Autor: Paweł Leszczyński
Najczęstsze skojarzenia:
gotowane warzywa (kapusta, kalafior)
Pochodzenie:
Zakażenie bakteryjne, drożdże.
Charakterystyka:
Aromat ten powstaje naturalnie podczas fermentacji i jest produkowany przez drożdże. Obecny we wszystkich piwach, w większych dawkach uznawany jest za wadę. Można go spotkać przede wszystkim w lagerach. Podobny w aromacie do siarczku dimetylu (DMS), disiarczku dimetylu (DMDS) oraz trisiarczku dimetylu (DMTS).
Przyczyny powstawania:
– fermentacja
– zakażenie bakteryjne
Możliwość eliminacji:
– użycie innego szczepu drożdży
– użycie drożdży lepszej kondycji
Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Następnie spróbuj próbkę.
gotowane warzywa (kapusta, kalafior)
Zakażenie bakteryjne, drożdże.
Aromat ten powstaje naturalnie podczas fermentacji i jest produkowany przez drożdże. Obecny we wszystkich piwach, w większych dawkach uznawany jest za wadę. Można go spotkać przede wszystkim w lagerach. Podobny w aromacie do siarczku dimetylu (DMS), disiarczku dimetylu (DMDS) oraz trisiarczku dimetylu (DMTS).
– fermentacja
– zakażenie bakteryjne
– użycie innego szczepu drożdży
– użycie drożdży lepszej kondycji
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Następnie spróbuj próbkę.
Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)
- Słody karmelowe jęczmienne - 27 marca 2019
- Słód wędzony - 1 marca 2019
- Słód wędzony pszeniczny - 1 marca 2019