WĘDZONY / SMOKY (0423)
(gwajakol, 2-metoksyfenol)
Autor: Paweł Leszczyński
Najczęstsze skojarzenia:
wędzony bekon, grill, wędzony śledź, ognisko, oscypek, kiełbasa
Pochodzenie:
Słód, błędy przy warzeniu, zakażenie.
Charakterystyka:
Gwajakol pojawia się w piwie za pośrednictwem surowców, które miały kontakt z dymem – głównie ziarno lub słód wędzony podczas słodowania. Podczas zacierania i gotowania brzeczki aromat ten ulega ekstrakcji i przenika do piwa. Aromat dymny może pojawić się również z udziałem bakterii lub dzikich drożdży na etapie fermentacji. Jest pożądany w niektórych wędzonych piwach.
Przyczyny powstawania:
– zakażenie dzikimi drożdżami/bakteriami
– użycie wędzonego słodu lub innych wędzonych produktów
Możliwość eliminacji:
– zwiększenie reżimu higienicznego w browarze
Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Możesz również wyczuć ten aromat podczas degustacji.
Typowe stężenie w piwie:
10–400 µg/l
Próg wyczuwalności:
15 µg/l
Uwagi:
Gwajakol jest jednym z paru dość blisko połączonych fenoli, takich jak 4-winylogwajakol (goździk) i eugenol (również goździk i przyprawy), z którymi może się mylić.
wędzony bekon, grill, wędzony śledź, ognisko, oscypek, kiełbasa
Słód, błędy przy warzeniu, zakażenie.
Gwajakol pojawia się w piwie za pośrednictwem surowców, które miały kontakt z dymem – głównie ziarno lub słód wędzony podczas słodowania. Podczas zacierania i gotowania brzeczki aromat ten ulega ekstrakcji i przenika do piwa. Aromat dymny może pojawić się również z udziałem bakterii lub dzikich drożdży na etapie fermentacji. Jest pożądany w niektórych wędzonych piwach.
– zakażenie dzikimi drożdżami/bakteriami
– użycie wędzonego słodu lub innych wędzonych produktów
– zwiększenie reżimu higienicznego w browarze
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Możesz również wyczuć ten aromat podczas degustacji.
Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)
- Słody karmelowe jęczmienne - 27 marca 2019
- Słód wędzony - 1 marca 2019
- Słód wędzony pszeniczny - 1 marca 2019