CHLOROFENOL / CHLOROPHENOL (0504)
(2,6-dichlorofenol)
Autor: Paweł Leszczyński
Najczęstsze skojarzenia:
płyn do płukania ust, plaster, antyseptyczny, medyczny, szpitalny, ściągający
Pochodzenie:
Zanieczyszczenie piwa środkiem zawierającym chlor.
Charakterystyka:
Chlorofenole nie ulegają przekształceniom w piwie, w związku z czym nie da się ich z niego usunąć. Ich źródłem może być użycie zakażonych surowców lub opakowań zawierających chlor, lub chlorofenole. W dużych browarach wiąże się to zwykle z niewydajnym czyszczeniem instalacji lub linii do butelkowania; w browarach domowych może oznaczać kontakt piwa z preparatami chlorowymi. Aromat ten jest bardzo dobrze wyczuwalny przez konsumentów, ze względu na jego mocny aromat przypominający chemię lub szpital.
Przyczyny powstawania:
– kontakt ze środkami zawierającymi chlor lub zainfekowanymi chlorofenolem
Możliwość eliminacji:
– uważne płukanie sprzętu po czyszczeniu go środkami na bazie chloru
Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Chemiczny lub medyczny aromat powinien być wyczuwalny.
Typowe stężenie w piwie:
Niewykrywalne w normalnym piwie.
Próg wyczuwalności:
5 µg/l
Uwagi:
Skażenie chlorofenolem może być powodowane przez różne chlorowane fenole, jednym z których jest właśnie 2,6-dichlorofenol. Wystawienie na aromaty chlorofenolowe zwiększa wrażliwość ich wyczuwania, można zatem spodziewać się postępów przy kolejnych panelach sensorycznych i wyczuwania coraz mniejszych stężeń substancji. Niektóre osoby nie wyczuwają chlorofenolu.
płyn do płukania ust, plaster, antyseptyczny, medyczny, szpitalny, ściągający
Zanieczyszczenie piwa środkiem zawierającym chlor.
Chlorofenole nie ulegają przekształceniom w piwie, w związku z czym nie da się ich z niego usunąć. Ich źródłem może być użycie zakażonych surowców lub opakowań zawierających chlor, lub chlorofenole. W dużych browarach wiąże się to zwykle z niewydajnym czyszczeniem instalacji lub linii do butelkowania; w browarach domowych może oznaczać kontakt piwa z preparatami chlorowymi. Aromat ten jest bardzo dobrze wyczuwalny przez konsumentów, ze względu na jego mocny aromat przypominający chemię lub szpital.
– kontakt ze środkami zawierającymi chlor lub zainfekowanymi chlorofenolem
– uważne płukanie sprzętu po czyszczeniu go środkami na bazie chloru
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Chemiczny lub medyczny aromat powinien być wyczuwalny.
Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)
- Słody karmelowe jęczmienne - 27 marca 2019
- Słód wędzony - 1 marca 2019
- Słód wędzony pszeniczny - 1 marca 2019