Koźlak wiosenny holenderski (lentebok)
UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora:
Piotr Kucharski
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 15,5-18°Blg
Ekstrakt końcowy: 4,0-6,0°Blg
Zawartość alkoholu: 5,0-7,5% obj.
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 20-30°EBC
Ekstrakt początkowy: 15,5-18°Blg
Ekstrakt końcowy: 4,0-6,0°Blg
Zawartość alkoholu: 5,0-7,5% obj.
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 20-30°EBC
Holenderski sezonowy styl zwykle górnej fermentacji, wypuszczany na rynek każdej wiosny w okresie od 21 marca do maksymalnie 21 czerwca. Spotyka się pisownię lentebok i lentebock, alternatywnie meibok/meibock.
Wyróżniki stylu:
Herfstbok jest piwem jasnym, słodowym, estrowym, wykazującym sporo podobieństw z innymi stylami. Stanowi w zasadzie górnofermentacyjną wersję koźlaka majowego w stylu niemieckim, ponadto bardzo płynna jest granica między nim a Belgian Strong Pale Ales. Powstał jako jasna wersja popularniejszego holenderskiego ciemnego koźlaka jesiennego, nazywanego herfstbok.
Historia:
W przypadku tego stylu trudno mówić o jakiejś dłuższej historii, ponieważ powstał jako jasna odmiana ciemnych jesiennych koźlaków holenderskich i popularność zyskał w podobnym okresie, czyli od lat 90. Można pokusić się o stwierdzenie, że stworzono go po to, żeby Holendrzy mogli szczycić się kolejnym stylem, ale wiosną pełni podobną rolę co herfstboki pod koniec roku - większość browarów stara się wówczas wypuścić na rynek swoje piwa w tym stylu, organizuje się festiwale i premiery piwne w lokalach.
W przypadku tego stylu trudno mówić o jakiejś dłuższej historii, ponieważ powstał jako jasna odmiana ciemnych jesiennych koźlaków holenderskich i popularność zyskał w podobnym okresie, czyli od lat 90. Można pokusić się o stwierdzenie, że stworzono go po to, żeby Holendrzy mogli szczycić się kolejnym stylem, ale wiosną pełni podobną rolę co herfstboki pod koniec roku - większość browarów stara się wówczas wypuścić na rynek swoje piwa w tym stylu, organizuje się festiwale i premiery piwne w lokalach.
Aromat:
Aromaty słodowe na poziomie średnim lub średniowysokim, obejmujące nuty chlebowe. Dopuszczalne nuty tostowe na poziomie do średnioniskiego. Estry kwiatowo-owocowe na poziomie od średnioniskiego do średniego. Aromaty chmielowe na poziomie najwyżej niskim. Dopuszczalne aromaty alkoholowe na poziomie niskim. Nuty niedopuszczalne: diacetyl, DMS.
Aromaty słodowe na poziomie średnim lub średniowysokim, obejmujące nuty chlebowe. Dopuszczalne nuty tostowe na poziomie do średnioniskiego. Estry kwiatowo-owocowe na poziomie od średnioniskiego do średniego. Aromaty chmielowe na poziomie najwyżej niskim. Dopuszczalne aromaty alkoholowe na poziomie niskim. Nuty niedopuszczalne: diacetyl, DMS.
Smak:
Dominują smaki słodowe na poziomie wysokim. Słodycz słodowa dopuszczalna na poziomie od niskiego do średnioniskiego. Estry o takim samym charakterze jak w aromacie od średnioniskiego do średniego. Nuty karmelowe dopuszczalne najwyżej na poziomie niskim.
Dominują smaki słodowe na poziomie wysokim. Słodycz słodowa dopuszczalna na poziomie od niskiego do średnioniskiego. Estry o takim samym charakterze jak w aromacie od średnioniskiego do średniego. Nuty karmelowe dopuszczalne najwyżej na poziomie niskim.
Goryczka:
Od niskiej do średniej, krótka, łagodna, pochodząca z europejskich odmian chmielu. Powinna być zdominowana przez aromaty słodowe.
Od niskiej do średniej, krótka, łagodna, pochodząca z europejskich odmian chmielu. Powinna być zdominowana przez aromaty słodowe.
Wygląd:
Barwa od złocistej do miedzianej. Zazwyczaj klarowne, choć dopuszczalne jest lekkie zmętnienie. Piana od bieli do złamanej bieli, średniej obfitości i średniej trwałości.
Barwa od złocistej do miedzianej. Zazwyczaj klarowne, choć dopuszczalne jest lekkie zmętnienie. Piana od bieli do złamanej bieli, średniej obfitości i średniej trwałości.
Odczucie w ustach:
Piwo o pełni średniej do średniowysokiej, treściwe lecz o niskiej lepkości, gładkie, może być delikatnie rozgrzewające. Wysycenie od średnioniskiego do średniowysokiego. Alkohol dopuszczalny na poziomie do średniego.
Piwo o pełni średniej do średniowysokiej, treściwe lecz o niskiej lepkości, gładkie, może być delikatnie rozgrzewające. Wysycenie od średnioniskiego do średniowysokiego. Alkohol dopuszczalny na poziomie do średniego.
Surowce i technologia:
W zasypie przeważają słody jasne, uzupelnione słodem monachijskim i/lub wiedeńskim zwiększającymi. Niemieckie odmiany chmielu na łagodną goryczkę, Minimalne chmielenie na aromat. Lenteboki z browarów koncernowych są często dolnej fermentacji, te z mniejszych - górnej. W przypadku górnej fermentacji zalecane są szczepy neutralne, o niskim profilu estrowym i fenolowym. Holenderska organizacja piwna PINT nie dopuszcza wykorzystywania przypraw, choć nieliczni producenci nie stosują się do tej reguły i zdarza się im dodawać je do piwa (skórka z owoców cytrusowych, kolendra).
W zasypie przeważają słody jasne, uzupelnione słodem monachijskim i/lub wiedeńskim zwiększającymi. Niemieckie odmiany chmielu na łagodną goryczkę, Minimalne chmielenie na aromat. Lenteboki z browarów koncernowych są często dolnej fermentacji, te z mniejszych - górnej. W przypadku górnej fermentacji zalecane są szczepy neutralne, o niskim profilu estrowym i fenolowym. Holenderska organizacja piwna PINT nie dopuszcza wykorzystywania przypraw, choć nieliczni producenci nie stosują się do tej reguły i zdarza się im dodawać je do piwa (skórka z owoców cytrusowych, kolendra).
Przykłady komercyjne:
De Molen Lentehop, Hertog Jan Lentebock, Emelisse Lentebock, Grolsch Lentebok, De Natte Gijt Gihtebok, Browar Okrętowy Bryg, Browar Port Gdynia Lentebock
De Molen Lentehop, Hertog Jan Lentebock, Emelisse Lentebock, Grolsch Lentebok, De Natte Gijt Gihtebok, Browar Okrętowy Bryg, Browar Port Gdynia Lentebock
Bibliografia:
https://www.pint.nl/speerpunten/definitie-bokbier/
https://www.pint.nl/speerpunten/definitie-bokbier/
8-14°C pokal, tulip, goblet
Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
AROMAT | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Estry owocowe | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Alkoholowość | ⚪ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
SMAK | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ |
Owocowe estry | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Alkoholowość | ⚪ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
WYGLĄD | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obfitość piany | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Trwałość piany | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Poziom zmętnienia | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
GORYCZKA | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Natężenie | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
ODCZUCIE W USTACH | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Pełnia | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Nasycenie | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Rozgrzewanie alkoholowe | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Latest posts by Piotr Kucharski (see all)
- Bière de garde - 13 czerwca 2019
- Koźlak wiosenny holenderski (lentebok) - 15 października 2018
- Old ale - 4 października 2018
One Reply to “Koźlak wiosenny holenderski (lentebok)”
Dokładnie te same zwroty, co w koźlaku jesiennym, o którym nie ma nawet mowy w wyróżnikach stylu. Zmień to proszę poprawiając błędy analogiczne do drugiego opisu, żeby nie wyglądało na copy & paste, wtedy przeczytam.