Opis cech piwa

ZIEMISTY / EARTHY (0841)
(2-etylofenchol)

Autor: Paweł Leszczyński

Najczęstsze skojarzenia:
mokra, wilgotna gleba, świeżo rozkopana ziemia, piwnica, kompost, grzybnia


Pochodzenie:
Zakażenie mikrobiologiczne.


Charakterystyka:
Ta poważna wada w aromacie występuje w piwie na skutek zakażenia wody lub użycia opakowań zainfekowanych 2-etylofencholem. Substancja ta wytwarzana jest przez mikroorganizmy żyjące w środowisku wodnym, może pojawić się w wodzie stosowanej do produkcji piwa, która miała kontakt z wodami gruntowymi. Również gotowe piwo może być skażone tym aromatem, jeśli przechowywane było w wilgotnej piwnicy. Substancja ta, produkowana przez mikroorganizmy żyjące na wilgotnych ścianach piwnic, przez mikropory może przedostawać się do piwa. W piwowarstwie domowym może dochodzić do zainfekowania 2-etylofencholem nieosuszonych wiader i narzędzi. Zapach ten bardzo rzadko pojawia się w piwie, ale jest bardzo wyraźny dla sędziów i konsumentów.


Przyczyny powstawania:
– zakażenie 2-etylofencholem


Możliwość eliminacji:
– sprawdzenie wody pod kątem obecności zakażenia
– nieprzechowywanie piwa w wilgotnych miejscach
– osuszenie sprzętu (w szczególności plastiku i drewna) po zakończonym warzeniu


Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa.


Typowe stężenie w piwie:
Niewykrywalne w normalnym piwie.

Próg wyczuwalności:
5 µg/l

Uwagi:

Niektóre chmiele (szczególnie brytyjskie) wnoszą do piwa podobne aromaty.



Paweł Leszczyński

Jestem piwowarem domowym i certyfikowanym sędzią piwnym (PSPD, BJCP), specjalizuję się w szkoleniach sensorycznych. Organizuję Warszawski Festiwal Piwa.

Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)

LEAVE A COMMENT