Opis stylu

White IPA

Autor: Przemysław Szczepańczyk

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 13-16°Blg
Ekstrakt końcowy: 2,5-4,5°Blg
Zawartość alkoholu: 5,0-7,0% obj.
Goryczka: 30-50 IBU
Barwa: 10-16°EBC
    


Mariaż American IPA i belgijskiego Witbiera. Owocowo-przyprawowa pszeniczna wariacja na temat IPA.


Wyróżniki stylu:
Zbalansowane, chmielowe, owocowe, przyprawowe, pszeniczne, jasne amerykańskie piwo górnej fermentacji. Mniej chmielone i łagodniejsze niż inne odmiany amerykańskich IPA. Nie tak agresywnie estrowe, fenolowe i alkoholowe jak Belgian IPA. Mocniejsze i bardziej chmielowe w porównaniu do Witbiera. Podobne do New England IPA, ale bardziej korzenne, nieco mniej owocowe i z mniejszym udziałem chmielu w smaku i aromacie.


Historia:
Jeden z wielu nowych stylów IPA, zrodzony w USA, szybko zaczął być warzony w rzemieślniczych browarach na całym świecie. Obecnie traci popularność na rzecz New England IPA.


Aromat:
Zbalansowany aromat, na który składają się chlebowe średnio niskie do średnich nuty słodowe; średnie do średnio wysokich tropikalne lub cytrusowe chmiele i estry o charakterze żółtych owoców oraz średnio niskie do średnich korzenne aromaty kolendry, pieprzu lub goździka. Wszystkie te aspekty muszą współgrać, żaden nie może wyraźnie dominować. Wszelkie inne aromaty są niepożądane.


Smak:
Podobnie zbalansowany, jak aromat. Podstawę powinna stanowić czysta, chlebowa pszeniczna słodowość na poziomie średnio niskim do średniego; następnie średnie do średnio wysokich owocowe (tropikalne, cytrusowe) chmiele nowofalowe na równi z owocowymi estrami; średnio niskie do średnich aromaty korzenne uzupełniają tę złożoną kombinację smaków. Smaki te mogą występować w różnym stosunku, ale żaden nie może wyraźnie dominować nad innymi. Finisz wytrawny, średnio długi, owocowo-korzenny.


Goryczka:
Średnia do średnio wysokiej, chmielowa, łagodna, średnio długa.


Wygląd:
Barwa jasnozłota do ciemnozłotej. Piwo, w związku z dużą zawartością wysokobiałkowej pszenicy oraz użycia specyficznych drożdży może być zamglone, ale nie powinno być mętne. Piana biała, zwarta, obfita, trwała.


Odczucie w ustach:
Pełnia średnio niska, tekstura mączna, soczysta, ale lekka, bez wyraźnej lepkości. Piwo ma być orzeźwiające i "pijalne". Wysycenie średnie do średnio wysokiego. Może pojawić się efekt ściągania na niskim poziomie.


Surowce i technologia:
Słód pszeniczny oraz pszenica niesłodowana powininny stanowić co najmniej 50% zasypu. Resztę uzupełnia słód pale ale. Dopuszczalny jest niewielki dodatek owsa. Nowofalowe chmiele o dowolnym profilu aromatycznym, preferowane są jednak odmiany o charakterze owoców tropikalnych lub cytrusowych. Dodatki typowe dla Witbiera, tj. skórka pomarańczy, kolendra oraz inne, jeśli współgrają z bukietem piwa. Drożdże belgijskie przeznaczone do Witbierów lub inne szczepy dające podobny profil.


Przykłady komercyjne:
Anchorage Galaxy White IPA, Naparbier Kong, Amager The Great White Hope, Pracownia Piwa Dwa Smoki, Browar Grodzisk Grodziska White IPA, Faktoria Apache, Artezan Białe IPA, Podgórz Owca na Wypasie, Langier Beer Forever White IPA
  8-12°C      Nonic, shaker

Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Chmielowość
Słodowość
Estry owocowe
Fenole
Kwaśny
       
SMAK012345
Chmielowość
Słodowość
Owocowe estry
Fenole
Kwaśność
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
Poziom zmętnienia
       
GORYCZKA012345
Natężenie
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie
Rozgrzewanie alkoholowe


LEAVE A COMMENT