Opis stylu

Wędzony koźlak (rauchbock)

Autor: Przemysław Szczepańczyk

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 16-18°Blg
Ekstrakt końcowy: 3,5-5,5°Blg
Zawartość alkoholu: 6,5-7,5% obj.
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 28-56°EBC
               


Wędzona wersja tradycyjnego (ciemnego) koźlaka. Mocne, sycące piwo słodowo-wędzone.


Wyróżniki stylu:
Złożone, wędzone, słodowe, mocne, ciemne, sycące, pełne, niemieckie piwo dolnej fermentacji. Pełniejsze i mocniejsze niż rauchmaerzen.


Historia:
Tradycyjny styl wywodzący się z Frankonii. Znany także w innych częściach Bawarii oraz w Czechach, chociaż mniej popularny niż piwa wędzone o niższym ekstrakcie. Warzone raczej sezonowo lub na specjalne okazje.


Aromat:
Średnioniski do średniowysokiego aromat wędzony, kojarzący się z wędlinami lub oscypkiem. Średnio wysoka słodowość z nutami razowego chleba, skórki ciemnego chleba, orzechów laskowych i włoskich. Dopuszczalne średnioniskie aromaty karmelowe. Ciemne słody w dużym stężeniu mogą produkować aromaty kojarzone z ciemnymi owocami, takimi jak wiśnie, śliwki, czerwone winogrona, rodzynki. Aromaty te będą wyczuwalne szczególnie w mocniejszych i starszych piwach i nie są wadą, jeśli pozostają w tle. W połączeniu z aromatami wędzonymi wspomniane nuty owocowe mogą wzbogacić bukiet o sugestię wędzonych śliwek. W takim wypadku należy uznać to za cechę pożądaną, czyniącą piwo jeszcze bardziej złożonym. Dopuszczalny jest niski poziom wyczuwalnego alkoholu i/lub estrów owocowych. Brak aromatów chmielowych, diacetylu, nut siarkowych.


Smak:
Średniowysoki, bogaty, złożony smak słodowy o charakterze razowego chleba z nutami skórki ciemnego chleba, pumpernikla, tostowymi, połączony ze średnioniskimi do średniowysokich nutami dymu wędzarniczego. Dopuszczalna jest średnio niska karmelowość związana z długim gotowaniem i niewielkim dodatkiem słodów karmelowych. Niski posmak ciemnych owoców, w szczególności wędzonych śliwek, pochodzący ze słodów i niskiej zawartości estrów, jest pożądany. Poza tym profil czysty bez aromatów siarkowych i diacetylu. Niskie nuty szlachetnego niemieckiego chmielu o charakterze ziołowym lub korzennym nie są wadą, ale najczęściej nie występują. Ze względu na niską goryczkę i wysoką słodowość, piwo może sprawiać wrażenie słodkiego. Finisz półwytrawny, złożony, słodowy, z nutami ciemnego chleba i wędzonki długo utrzymującymi się w posmaku.


Goryczka:
Średnio niska, zdominowana przez słodowość, alkoholowo-chmielowa, krótka.


Wygląd:
Barwa pomarańczowoczerwona do ciemnobrązowej, klarowne. Piana beżowa do jasnobrązowej, obfita, zwarta, trwała.


Odczucie w ustach:
Pełnia średniowysoka. Aksamitna, kremowa tekstura, oleista od wędzonki. Sycące, lekko rozgrzewające. Dopuszczalna niska lepkość w ustach od alkoholu i dekstryn. Wysycenie średnioniskie do średniego.


Surowce i technologia:
Słody monachijskie, red ale, niewielkie ilości słodów karmelowych, ewentualnie drobny dodatek słodów barwiących. Wędzony słód może stanowić 20-100% zasypu. Niemiecki chmiel. Czyste, drożdże dolnej fermentacji pozwalające piwu zachować słodowy charakter. Zacierane dekokcyjnie oraz długie gotowane w celu uzyskania dużych ilości związków Maillarda.


Przykłady komercyjne:
Aecht Schlenkerla "Rauchbier Urbock", Weiherer "Rauchbock", Drei Kronen "Haluator", Rittmayer "Smoky George", Mazaný Lišák "Bůček", Chotoviny Dno Pytle "Nostradamus MDLXVI", De Molen/Sound "Ball & Chain", Solipiwko "1978", PINTA "Jak w Dym", Browar Kormoran "Podróże Kormorana Rauchbock"
  7-9°C      Szklanka, kufel lub pokal

Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Chmielowość
Słodowość
Estry owocowe
Alkoholowość
       
SMAK012345
Chmielowość
Słodowość
Owocowe estry
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
Poziom zmętnienia
       
GORYCZKA012345
Natężenie
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie
Rozgrzewanie alkoholowe


One Reply to “Wędzony koźlak (rauchbock)”

  • Imo wędzonośc może być od poziomu średnioniskiego.

    Brak opisów smaków podstawowych w smaku i balansu.

    Bez bursztynu w deskryptorach.

    Inny poziom zmętnienia w kropkach i opisie.

    Inny opis piany niż kropki.

    Imo pełnia średnia powinna być też dopuszczalna.

    Oleiste od wędzonki.

    Fermentowanie w możliwie niskich temperaturach – unikajmy skrótów myślowych.

    dodaj cudzysłowy przy nazwach.

LEAVE A COMMENT