Słody

Słód parzony (red ale)

Autor: Paweł Leszczyński
Słody parzone znane są też jako melanoidowe ze względu na zachodzące w ziarnie kontrolowane reakcje Maillarda. Słód parzony z jest słodem aromatycznym, zalecanym do ciemnych piw. Ma lekko czerwony kolor oraz słodowy, palony, trochę gorzki i orzechowy smak; jest też delikatnie kwaśny. Jego działanie amylolityczne jest słabe.


Zastosowanie:
Słód parzony jest bardzo aromatyczny, o dość intensywnej barwie. Może stanowi do 20% zasypu.


Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
CechaParametrWartość
Wilgotność:%<5
Ekstrakt:% s.m.>75
Barwa słodu:°EBC60-80



Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.




LEAVE A COMMENT