Słody

Słód parzony (red ale)

Słody parzone znane są też jako red lub melanoidowe, ze względu na zachodzące w ziarnie kontrolowane reakcje Maillarda i specyficzny czerwony kolor, jaki nadają brzeczce. Słód parzony jest słodem aromatycznym, zalecanym do ciemnych piw. Ma lekko czerwony kolor oraz słodowy, palony, trochę gorzki i orzechowy smak; jest też delikatnie kwaśny. Jego działanie amylolityczne jest słabe.


Zastosowanie:
Słód parzony jest bardzo aromatyczny, o dość intensywnej barwie. Może stanowić do 20% zasypu.


Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
Parametry:ParametrWartość
Wilgotność:%<5
Ekstrakt:% s.m.>75
Barwa:°EBC60-80


Przygotowanie śruty i owsianki:
Śrutę przygotowuje się mieląc słód w młynku laboratoryjnym o średnicy żaren 0,2 mm. Jeśli nim nie dysponujemy, wystarczy młynek do kawy lub analogiczny, należy jednak zwrócić uwagę, aby czas mielenia był taki sam dla wszystkich próbek, a śruta nie była zbyt drobna - mąka słodowa zapychać będzie receptory degustującego. Owsiankę przygotowujemy mieszając śrutę z wodą w proporcji 40% słodu i 60% wody. Owsiankę trzymamy pod przykryciem i degustujemy po upływie godziny.


Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.



Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)

LEAVE A COMMENT