Słody

Słód enzymatyczny

Autor: Paweł Leszczyński
Produkowany z dwu lub sześciorzędowego jęczmienia. Suszony w niskiej temperaturze w taki sposób, aby utrzymać możliwie najwyższą aktywność enzymów.


Zastosowanie:
Stosowany przy dużych zasypach surowców niesłodowanych, głównie w gorzelnictwie.

Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
CechaParametrWartość
Wilgotność:%<7
Ekstrakt:% s.m.>76
Siła diastatyczna:WK s.m.>620



Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.




LEAVE A COMMENT