Słody

Słód barwiący

Autor: Paweł Leszczyński
Słód barwiący jest wytwarzany w procesie prażenia słodu pilzneńskiego. Finalna temperatura to aż 200˚C Jego działanie amylolityczne jest zerowe, a zawartość ekstraktu raczej niska. Jego aromat jest popiołowy, dymny, palony, ale nie tak gryzący jak w przypadku palonego jęczmienia.


Zastosowanie:
Słód barwiący jest używany głównie do ciemnych piw typu porter i stout. Zwykle dawki 1-2% dają już wyraźną zmianę koloru, bez znaczącego wpływu na smak, a wyższe zmieniają również tę cechę piwa. Dawki przekraczające 10% należą do rzadkości. Najlepiej dodać go w ostatnich minutach zacierania lub też wcześniej słód umieścić w worku ekstrakcyjnym i ekstrahować chłodną wodą, którą później możemy użyć jako wody zaciernej (co wpływa na obniżenie jej pH) lub też dodać ją później, w czasie gotowania, do uzyskania pożądanej barwy brzeczki.


Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
CechaParametrWartość
Wilgotność:%<5
Ekstrakt:% s.m.>65
Barwa słodu:°EBC1300-1500



Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.




LEAVE A COMMENT