Opis cech piwa

SKÓRZANY / LEATHERY (0830)
(stara skóra, siano, osuszający usta, proszkowy, pudrowy)

Autor: Paweł Leszczyński

Najczęstsze skojarzenia:
stara skóra, siano, osuszający usta, proszkowy, pudrowy


Pochodzenie:
Starzenie się piwa, drożdże brettanomyces.


Charakterystyka:
Aromat ten pojawia się w piwie jako pośredni etap jego starzenia się, jakkolwiek dokładna chemiczna przyczyna jego powstawania jest nieznana. Poprzez synergię wzmacnia inne aromaty obecne w starzejącym się piwie, w szczególności z aromatem papierowym nadadzą piwu czerstwy charakter). Pojawia się w piwie stosunkowo rzadko. Często współwystępuje z nutami drewnianymi. Jest pożądany w piwach spontanicznej fermentacji.


Przyczyny powstawania:
– starzenie się piwa
– drożdże brettanomyces


Możliwość eliminacji:
– unikanie zbytniego natlenienia przy rozlewie
– zapewnienie odpowiednich warunków refermentacji i leżakowania piwa (refermentacja powinna trwać ok. 2 tygodni w temp. max 26°C, również w przypadku lagerów, a leżakowanie w temperaturze poniżej 12-13°C, bez wahania temperatury)


Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Aromat skórzany powinien być również wyczuwalny podczas degustacji próbki.


Typowe stężenie w piwie:
Niewykrywalne w normalnym piwie.

Próg wyczuwalności:
10 µg/l



Paweł Leszczyński
Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)

LEAVE A COMMENT