Słody

Prażony jęczmień

Autor: Paweł Leszczyński
Powstaje z jęczmienia. Wnosi ostry, gryzący, palony, dymny, gorzki aromat, dużo bardziej intensywny niż w przypadku palonego słodu.


Zastosowanie:
Używany głównie do ciemnych piw, takich jak stouty. Mocno wpłynie na ich smak i zapach.

Przykładowe parametry na podstawie specyfikacji Viking Malt:
 
CechaParametrWartość
Wilgotność:%<5
Ekstrakt:% s.m.>71
Barwa słodu:°EBC900-1200



Przechowywanie i bezpieczeństwo:
Słód powinien być przechowywany w chłodnym (<20°C), suchym (<40 RH%) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.




LEAVE A COMMENT