PLASTIK / PLASTIC (0121)
(styren)
Autor: Paweł Leszczyński
Najczęstsze skojarzenia:
spalanie sztucznego tworzywa, chemiczny, polistyren, styren, plastikowa butelka
Pochodzenie:
Użycie surowców zanieczyszczonych styrenem, dzikie drożdże.
Charakterystyka:
Aromat plastiku pojawia się w piwie, kiedy surowce lub gotowy produkt styka się ze styrenem. Ten może pochodzić od opakowań lub z kontaminowanego dwutlenku węgla. Fenole o podobnym aromacie mogą być produkowane przez dzikie drożdże podczas fermentacji. Istnieje również możliwość, że aromat plastiku pochodzi z pojemników z tego materiału, z których pijemy piwo.
Przyczyny powstawania:
– użycie materiałów zainfekowanych styrenem (np. CO2)
– przechowywanie/fermentowanie piwa w pojemnikach nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością, użycie plastikowych węży
– zakażenie piwa dzikimi drożdżami
Możliwość eliminacji:
– zmiana butli, sprzętu, który ma kontakt z piwem
– poprawa warunków higienicznych w browarze
Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa.
Typowe stężenie w piwie:
Niewykrywalne w normalnym piwie.
Próg wyczuwalności:
20 µg/l
spalanie sztucznego tworzywa, chemiczny, polistyren, styren, plastikowa butelka
Użycie surowców zanieczyszczonych styrenem, dzikie drożdże.
Aromat plastiku pojawia się w piwie, kiedy surowce lub gotowy produkt styka się ze styrenem. Ten może pochodzić od opakowań lub z kontaminowanego dwutlenku węgla. Fenole o podobnym aromacie mogą być produkowane przez dzikie drożdże podczas fermentacji. Istnieje również możliwość, że aromat plastiku pochodzi z pojemników z tego materiału, z których pijemy piwo.
– użycie materiałów zainfekowanych styrenem (np. CO2)
– przechowywanie/fermentowanie piwa w pojemnikach nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością, użycie plastikowych węży
– zakażenie piwa dzikimi drożdżami
– zmiana butli, sprzętu, który ma kontakt z piwem
– poprawa warunków higienicznych w browarze
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa.
Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)
- Słody karmelowe jęczmienne - 27 marca 2019
- Słód wędzony - 1 marca 2019
- Słód wędzony pszeniczny - 1 marca 2019