Opis stylu

New england IPA

Autor: Jan Gadomski

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 13-17°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-6°Blg
Zawartość alkoholu: 5-8% obj.
Goryczka: 25-40 IBU
Barwa: 6-14°EBC
     


Wariant stylu AIPA, który w założeniu ma być łącznikiem pomiędzy wytrawnymi wersjami z Zachodniego Wybrzeża i znacznie lepiej zbalansowanymi, bardziej słodowymi wersjami ze wschodu USA. Za jego pierwowzór uznaje się jedną z najbardziej cenionych i pożądanych na świecie podwójnych AIPA ze, znajdującego się w amerykańskim stanie Vermont, browaru The Alchemist - Heady Topper. Warto jednak wspomnieć, że jest to piwo znajdujące się przy górnej granicy stylu, ze względu na wysoką goryczkę i wytrawność zbliżającą go do zwykłego west coasta.


Wyróżniki stylu:
Najważniejszym wyróżnikami new england IPA są: zdecydowanie chmielowy, owocowy charakter, gładkie odczucie w ustach i umiarkowana, jak na ten styl, goryczka.


Aromat:
Silnie owocowy (przede wszystkim owoce tropikalne i cytrusowe) zarówno od niebotycznych ilości nowofalowego chmielu użytych pod koniec gotowania i do chmielenia na zimno, jak i od estrów pochodzących z fermentacji. Te ostatnie powinny uzupełniać profil chmielowy i iść raczej w kierunku brzoskwini, gruszki, moreli i cytrusów niż w stronę czerwonych owoców. Słodowość, jeżeli w ogóle wyczuwalna, przyjmuje charakter białego pieczywa, owsianki, maksymalnie do poziomu średnioniskiego. Wszelkie aromaty alkoholowe powinny być traktowane jako wada.


Smak:
Zdecydowanie owocowy ze smakami amerykańskich chmieli na poziomie wysokim, przede wszystkim o charakterze cytrusowym, owoców tropikalnych. Słodowość o charakterze owsiano-pszennym, zbożowym, białego pieczywa, do poziomu średnio niskiego. Smaki alkoholowe powinny być traktowane jako wada. Półsłodkie, a nawet słodkie. Balans zdecydowanie po stronie chmielowej.


Goryczka:
Chmielowa goryczka na poziomie niskim do średnioniskiej.


Wygląd:
Barwa od złotej do ciemnozłotej. Piwo tradycyjnie niefiltrowane, mocno mętne, ale dopuszczalne są też wersje jedynie delikatnie opalizujące. Średnio obfita, trwała piana o barwie białej, niekiedy lekko zabarwionej.


Odczucie w ustach:
Pełnia od średniej do średniowysokiej. Nagazowanie niskie do średniego. Gęste, kremowe, wręcz soczyste. Alkoholowe rozgrzewanie nie powinno występować.


Surowce i technologia:
Podstawą zasypu powinien być słód pilzneński lub pale ale. Dodatek płatków owsianych bądź pszennych wpłynie pozytywnie na odczucie w ustach oraz na zmętnienie. Można w tym celu użyć także słodu pszenicznego lub niesłodowanej pszenicy. W przypadku drożdży należy użyć średnio do słabo flokujących szczepów dających lekki, estrowy profil. Najczęściej zaleca się tu drożdże Conan używane w The Alchemist (komercyjnie dostępne np. jako The Yeast Bay Vermont Ale), ale można z powodzeniem zastąpić je angielskimi szczepami górnej fermentacji. Modyfikacja wody poprzez dodanie chlorku wapnia wpłynie na odczucie pełni, zaakcentuje słodowość oraz może wpłynąć na zwiększenie zmętnienia.


Przykłady komercyjne:
Pan IPAni (Trzech Kumpli), Misty (Trzech Kumpli), Juicilicious (Piwne Podziemie), Wujek z Ameryki (Zakładowy).


Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Słodowość
Alkoholowość
Owocowy
       
SMAK012345
Słodowość
Alkoholowość
Owocowy
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
Poziom zmętnienia
       
GORYCZKA012345
Natężenie
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie
Rozgrzewanie alkoholowe


One Reply to “New england IPA”

  • Co znaczy umiarkowana goryczka? Umiarkowana to jaka?

    Może część z krótkiego opisu przeniesiesz do historii?

    Opalizacja to nie mętność

    Średnio obfita, trwała piana o barwie białej, niekiedy lekko zabarwionej. – zabarwionej czym? imo często np. chmielem.

    W jaki sposób słód pszeniczny wpłynie na mętność?

    Nazwy przykładów w cudzysłowach, btw Pan IPAni występuje na ecie jako wheat IPA. Może parę jeszcze przykladów z rodzimej sceny? Jest tego trochę.

    Dodaj proszę temp. serwowania i szkło.

    Jeszcze brakuje kropek.

LEAVE A COMMENT