Opis stylu

Koźlak wiosenny holenderski (lentebok)

UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora: Piotr Kucharski
 
 
 
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 15,5-18°Blg
Ekstrakt końcowy: 4,0-6,0°Blg
Zawartość alkoholu: 5,0-7,5% obj.
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 20-30°EBC
      


Holenderski sezonowy styl zwykle górnej fermentacji, wypuszczany na rynek każdej wiosny w okresie od 21 marca do maksymalnie 21 czerwca. Spotyka się pisownię lentebok i lentebock, alternatywnie meibok/meibock.


Wyróżniki stylu:
Herfstbok jest piwem jasnym, słodowym, estrowym, wykazującym sporo podobieństw z innymi stylami. Stanowi w zasadzie górnofermentacyjną wersję koźlaka majowego w stylu niemieckim, ponadto bardzo płynna jest granica między nim a Belgian Strong Pale Ales. Powstał jako jasna wersja popularniejszego holenderskiego ciemnego koźlaka jesiennego, nazywanego herfstbok.


Historia:
W przypadku tego stylu trudno mówić o jakiejś dłuższej historii, ponieważ powstał jako jasna odmiana ciemnych jesiennych koźlaków holenderskich i popularność zyskał w podobnym okresie, czyli od lat 90. Można pokusić się o stwierdzenie, że stworzono go po to, żeby Holendrzy mogli szczycić się kolejnym stylem, ale wiosną pełni podobną rolę co herfstboki pod koniec roku - większość browarów stara się wówczas wypuścić na rynek swoje piwa w tym stylu, organizuje się festiwale i premiery piwne w lokalach.


Aromat:
Aromaty słodowe na poziomie średnim lub średniowysokim, obejmujące nuty chlebowe. Dopuszczalne nuty tostowe na poziomie do średnioniskiego. Estry kwiatowo-owocowe na poziomie od średnioniskiego do średniego. Aromaty chmielowe na poziomie najwyżej niskim. Dopuszczalne aromaty alkoholowe na poziomie niskim. Nuty niedopuszczalne: diacetyl, DMS.


Smak:
Dominują smaki słodowe na poziomie wysokim. Słodycz słodowa dopuszczalna na poziomie od niskiego do średnioniskiego. Estry o takim samym charakterze jak w aromacie od średnioniskiego do średniego. Nuty karmelowe dopuszczalne najwyżej na poziomie niskim.


Goryczka:
Od niskiej do średniej, krótka, łagodna, pochodząca z europejskich odmian chmielu. Powinna być zdominowana przez aromaty słodowe.


Wygląd:
Barwa od złocistej do miedzianej. Zazwyczaj klarowne, choć dopuszczalne jest lekkie zmętnienie. Piana od bieli do złamanej bieli, średniej obfitości i średniej trwałości.


Odczucie w ustach:
Piwo o pełni średniej do średniowysokiej, treściwe lecz o niskiej lepkości, gładkie, może być delikatnie rozgrzewające. Wysycenie od średnioniskiego do średniowysokiego. Alkohol dopuszczalny na poziomie do średniego.


Surowce i technologia:
W zasypie przeważają słody jasne, uzupelnione słodem monachijskim i/lub wiedeńskim zwiększającymi. Niemieckie odmiany chmielu na łagodną goryczkę, Minimalne chmielenie na aromat. Lenteboki z browarów koncernowych są często dolnej fermentacji, te z mniejszych  - górnej. W przypadku górnej fermentacji zalecane są szczepy neutralne, o niskim profilu estrowym i fenolowym. Holenderska organizacja piwna PINT nie dopuszcza wykorzystywania przypraw, choć nieliczni producenci nie stosują się do tej reguły i zdarza się im dodawać je do piwa (skórka z owoców cytrusowych, kolendra).


Przykłady komercyjne:
De Molen Lentehop, Hertog Jan Lentebock, Emelisse Lentebock, Grolsch Lentebok, De Natte Gijt Gihtebok, Browar Okrętowy Bryg, Browar Port Gdynia Lentebock


Bibliografia:
https://www.pint.nl/speerpunten/definitie-bokbier/


  8-14°C      pokal, tulip, goblet

Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Chmielowość
Słodowość
Estry owocowe
Alkoholowość
       
SMAK012345
Chmielowość
Słodowość
Owocowe estry
Alkoholowość
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
Poziom zmętnienia
       
GORYCZKA012345
Natężenie
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie
Rozgrzewanie alkoholowe

Najnowsze wpisy autorstwa Piotr Kucharski (zobacz wszystkie)

One Reply to “Koźlak wiosenny holenderski (lentebok)”

  • Dokładnie te same zwroty, co w koźlaku jesiennym, o którym nie ma nawet mowy w wyróżnikach stylu. Zmień to proszę poprawiając błędy analogiczne do drugiego opisu, żeby nie wyglądało na copy & paste, wtedy przeczytam.

LEAVE A COMMENT