Opis stylu

Koźlak lodowy (eisbock)

UWAGA! Wszystkie opisy stylów są obecnie w fazie redakcji. Jeśli znajdziecie jakikolwiek błąd, od literówki po kwestie merytoryczne, bardzo prosimy o komentarz lub @ do autora: Przemysław Szczepańczyk
 
 
 
 
 

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 18-24°Blg
Ekstrakt końcowy: 3,5-5,5°Blg
Zawartość alkoholu: 9-14% obj.
Goryczka: 20-35 IBU
Barwa: 35-60°EBC
             


Bardzo mocne, gęste, zbliżone do likieru, piwo. Powstaje w wyniku zamrożenia piwa w stylu doppelbock i odsączenie ekstraktu. W efekcie wymrażania powstają najmocniejsze piwa na świecie o zawartości alkoholu znacznie przekraczającej przewidziane w tym opisie.


Wyróżniki stylu:
Bardzo mocne, rozgrzewające, gęste, ciemne piwo pochodzące z Górnej Frankonii. Mniej słodkie, gęste, oleiste i złożone od wheat wine oraz rye wine. Mniej owocowe i chmielowe oraz gęstsze od barley wine. Niektóre dostępne na rynku eisbocki mogą mieć mniejszą zawartość alkoholu niż niektóre doppelbocki. Styl ten różni się bowiem metodą produkcji, a niekoniecznie najwyższą z możliwych zawartością alkoholu.


Historia:
Legenda głosi, że piwo powstało przypadkiem w roku 1890, kiedy to asystent piwowara browaru w Kulmbach zostawił na noc na zimnie beczki z koźlakiem. Piwo w beczkach zamarzło, a rozsierdzony główny piwowar kazał asystentowi wypić ektrakt, który nie zamarzł. Ku zaskoczeniu wszystkich okazał się on słodki, rozgrzewający i niezwykle smaczny.


Aromat:
Dominujący aromat ciemnych słodów połączony z wyraźnymi, średnioniskimi do średniowysokimi aromatami likieru, szlachetnego alkoholu. Aromaty alkoholowe nie powinny być jednak nieprzyjemne, palące lub rozpuszczalnikowe. Najczęściej aromat wzbogacony jest owocowymi estrami na poziomie do średniego, o charakterze suszonych owoców, winiaku, śliwki. Brak aromatów chmielowych. Brak diacetylu i aromatów siarkowych.


Smak:
Wysoki, złożony bukiet słodowy z nutami ciemnego chleba, pumpernikla, skórki od chleba, świeżo upieczonego ciasta; może mieć niskie do średnioniskich nuty karmelowe i/lub czekoladowe. Średnioniska do średniowysokiej alkoholowość o szlachetnym charakterze, bez fuzlowych, rozpuszczalnikowych niuansów. Może posiadać średni charakter owocowy, przywodzący na myśl rodzynki, śliwki lub wiśnie w likierze, figi lub daktyle. Brak nut chmielowych. Brak diacetylu i nut siarkowych. Finisz półwytrawny do półsłodkiego, o długo utrzymującym się posmaku ciemnego chleba, likieru i suszonych owoców.


Goryczka:
Średnioniska do średniej, alkoholowo-chmielowa. Pozwala dominować słodszym nutom, ale balansuje je na tyle, żeby piwo nie wydawało się za słodkie.


Wygląd:
Ciemnomiedziane do ciemnobrązowego, z rubinowymi przebłyskami. Klarowne. Piana beżowa do jasnobrązowej, może być mało obfita i mało trwała, ale powinna być zwarta, drobnopęcherzykowa.


Odczucie w ustach:
Pełnia wysoka, gładkie. Wysycenie niskie. Średnie do wysokiego rozgrzewanie alkoholowe, jednak bez nieprzyjemnego charakteru palącego, gryzącego, fuzlowego, rozpuszczalnikowego.


Surowce i technologia:
Głównie słód monachijski jasny (nawet 100%), z możliwym dodatkiem jaśniejszych słodów bazowych, słodów karmelowych i/lub niewielkiej ilości słodów czekoladowych. Drożdże dolnej fermentacji. Wymrażane koźlaki pszeniczne będą oczywiście produkowane z użyciem słodu pszenicznego i drożdży do piw pszenicznych. Długo leżakowane - niekiedy najlepsze walory osiąga nawet po ponad pięciu latach.


Przykłady komercyjne:
Kulmbacher "Eisbock", Aventinus "Eisbock", Aventinus "Weizen Eisbock"


Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Chmielowość
Słodowość
Estry owocowe
Fenole
Alkoholowość
Kwaśny
       
SMAK012345
Chmielowość
Słodowość
Owocowe estry
Fenole
Kwaśność
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
Poziom zmętnienia
       
GORYCZKA012345
Natężenie
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie
Rozgrzewanie alkoholowe


2 thoughts on - Koźlak lodowy (eisbock)

  • Czy ekstrakt końcowy nie powinien być jednak wyższy?

    Czy alkohol nie jest mocno za wysoki? Jednak przy wymrażaniu traci się też trochę alkoholu.

    Może jakaś adnotacja w temacie finalnej goryczki, która słabnie w procesie?

    Czy nie wymraża się też zwykłych koźlaków?

    Może warto dołączyć linka do tematu wymrażania? Może do artykułu, który opisuje bzdury w tym temacie? http://thebeercast.com/2014/05/brewmeister-lies.html

    To aż grzech tak krótko opisać aromat piwa tak złożonego i głębokiego. Brak słowa o sosie sojowym…

    Wysoki bukiet słodowy?

  • A jaka jest historia stylu poza legendą?

    Opis balansu przenieś proszę z goryczki do smaku. Napisz więcej o goryczce.

    Wg kropek piana może być bardzo trwała i bardzo obfita, czy aby na pewno?

    Słód monachijski zmieniłem na monachijski jasny.

    W surowcach nagle pojawia się koźlak pszeniczny, tak samo w przykładach, mimo że nie było wcześniej mowy ani o tym stylu, ani o charakterystycznym dla niego profilu aromatycznym.

LEAVE A COMMENT