Jasne mocne (světlý speciál)
UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora:
Przemysław Szczepańczyk
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 13-15°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-4°Blg
Zawartość alkoholu: 5,2-6,7% obj.
Goryczka: 40-50 IBU
Barwa: 10-18°EBC
Ekstrakt początkowy: 13-15°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-4°Blg
Zawartość alkoholu: 5,2-6,7% obj.
Goryczka: 40-50 IBU
Barwa: 10-18°EBC
Najmocniejsza wersja standardowych czeskich jasnych piw dolnej fermentacji.
Wyróżniki stylu:
Złote, zbalansowane, średniej mocy, codzienne czeskie piwo dolnej fermentacji. Podobne do bawarskiego Festbier, ale w mniejszym stopniu odfermentowane i produkowane przy wykorzystaniu czeskich surowców i technologii.
Historia:
Popularny styl warzony przez większość czeskich browarów, niezależnie od wielkości. Speciálem nazwać można każde piwo o mocy wyższej lub równej 13°Blg, a także piwa z dodatkami, niezależnie od ekstraktu. Opis odnosi się jednak do tego, co najczęściej jest rozumiane pod tą nazwą, czyli jasnego piwa bez dodatków o ekstrakcie 13-15°Blg. Piwa w tym stylu często warzone są na najważniejsze czeskie święta (Świętego Wacława, Boże Narodzenie itp.).
Popularny styl warzony przez większość czeskich browarów, niezależnie od wielkości. Speciálem nazwać można każde piwo o mocy wyższej lub równej 13°Blg, a także piwa z dodatkami, niezależnie od ekstraktu. Opis odnosi się jednak do tego, co najczęściej jest rozumiane pod tą nazwą, czyli jasnego piwa bez dodatków o ekstrakcie 13-15°Blg. Piwa w tym stylu często warzone są na najważniejsze czeskie święta (Świętego Wacława, Boże Narodzenie itp.).
Aromat:
Zbalansowany aromat lekko słodkiego słodu o charakterze świeżego, jasnego chleba i kwiatowo-ziołowego, lekko korzennego chmielu. Oba aspekty powinny być na poziomie średnim do średniowysokiego. W tle mogą pojawić się aromaty tostowe lub lekko karmelowe. Niskie estry owocowe o charakterze czerwonego jabłka lub gruszki mogą wzbogacić aromat, podobnie jak niski poziom alkoholu w mocniejszych wersjach. Diacetyl dopuszczalny na niskim poziomie. Piwa o tej mocy najczęściej są długo leżakowane, więc wszelkie aromaty typowe dla świeżych piw, tj. aldehyd octowy lub siarkowodór są wadą. Z drugiej jednak strony, niepożądane są również wszelkie aromaty wynikające z utlenienia piwa.
Zbalansowany aromat lekko słodkiego słodu o charakterze świeżego, jasnego chleba i kwiatowo-ziołowego, lekko korzennego chmielu. Oba aspekty powinny być na poziomie średnim do średniowysokiego. W tle mogą pojawić się aromaty tostowe lub lekko karmelowe. Niskie estry owocowe o charakterze czerwonego jabłka lub gruszki mogą wzbogacić aromat, podobnie jak niski poziom alkoholu w mocniejszych wersjach. Diacetyl dopuszczalny na niskim poziomie. Piwa o tej mocy najczęściej są długo leżakowane, więc wszelkie aromaty typowe dla świeżych piw, tj. aldehyd octowy lub siarkowodór są wadą. Z drugiej jednak strony, niepożądane są również wszelkie aromaty wynikające z utlenienia piwa.
Smak:
Chlebowo-ziołowy, o średniej do średni wysokiej intensywności. W stylu tym ważny jest balans pomiędzy słodkimi nutami słodowymi a chmielem. Bukiet może być dopełniony niskimi nutami owocowymi (czerwone jabłko, gruszka) lub alkoholowymi. Diacetyl na niskim poziomie nie jest wadą. Finisz półwytrawny, średnio długi, z dominacją chmielu.
Chlebowo-ziołowy, o średniej do średni wysokiej intensywności. W stylu tym ważny jest balans pomiędzy słodkimi nutami słodowymi a chmielem. Bukiet może być dopełniony niskimi nutami owocowymi (czerwone jabłko, gruszka) lub alkoholowymi. Diacetyl na niskim poziomie nie jest wadą. Finisz półwytrawny, średnio długi, z dominacją chmielu.
Goryczka:
Średniowysoka, chmielowa, lekko ostra, długa, wybijająca się ponad słodycz,.
Średniowysoka, chmielowa, lekko ostra, długa, wybijająca się ponad słodycz,.
Wygląd:
Złote do jasnobursztynowego, klarowne. Piana barwy białej, obfita, zwarta i trwała.
Złote do jasnobursztynowego, klarowne. Piana barwy białej, obfita, zwarta i trwała.
Odczucie w ustach:
Pełnia średnia do średniowysokiej. Tekstura może być trochę lepka ze względu na stosunkowo niski poziom odfermentowania. Wysycenie średnie do wysokiego. Może być lekko rozgrzewające. Cierpkość jest wadą.
Pełnia średnia do średniowysokiej. Tekstura może być trochę lepka ze względu na stosunkowo niski poziom odfermentowania. Wysycenie średnie do wysokiego. Może być lekko rozgrzewające. Cierpkość jest wadą.
Surowce i technologia:
Słód pilzneński, czasem z dodatkiem niewielkiej ilości jasnych słodów karmelowych lub słodu monachijskiego. Chociaż czeskie browary rzemieślnicze warzące jasne speciále coraz częściej eksperymentują z amerykańskimi odmianami chmielu, to piwo w tej kategorii powinno wykazywać charakter wyłącznie czeskich odmian, w szczególności chmielu żateckiego. Piwa wyraźnie cytrusowe, tropikalne lub w inny sposób odbiegające od tradycyjnie czeskich powinny być zgłoszone do kategorii nowofalowy pils. Drożdże dolnej fermentacji produkujące pełne, słodowe piwa. Tradycyjnie warzone dekokcyjnie i fermentowane tyle dni, ile wynosił ekstrakt początkowy, następnie długo leżakowane. Woda miękka lub chlorkowo-siarczkowa.
Słód pilzneński, czasem z dodatkiem niewielkiej ilości jasnych słodów karmelowych lub słodu monachijskiego. Chociaż czeskie browary rzemieślnicze warzące jasne speciále coraz częściej eksperymentują z amerykańskimi odmianami chmielu, to piwo w tej kategorii powinno wykazywać charakter wyłącznie czeskich odmian, w szczególności chmielu żateckiego. Piwa wyraźnie cytrusowe, tropikalne lub w inny sposób odbiegające od tradycyjnie czeskich powinny być zgłoszone do kategorii nowofalowy pils. Drożdże dolnej fermentacji produkujące pełne, słodowe piwa. Tradycyjnie warzone dekokcyjnie i fermentowane tyle dni, ile wynosił ekstrakt początkowy, następnie długo leżakowane. Woda miękka lub chlorkowo-siarczkowa.
Przykłady komercyjne:
Poutník "Speciál 14%", Dalešice "Májový ležák", Albrecht "Svatomartinský speciál", Svijany "Kvasničák", Bernard "Nefiltrovaná 14", Březňák "Světlý speciál", Bohemia Regent "Kníže", Svijany "Kníže", Kozel "Kvasnicový speciál", Dobruška "Kačenčina 14%", Primátor "Výroční speciál 14°", Litovel "Sváteční speciál 13°", Černá Hora "Kvasar", Svijany "Baron 15 %", Radegast "Extra hořká 15", Łańcut "14", Amber "Żywe"
Poutník "Speciál 14%", Dalešice "Májový ležák", Albrecht "Svatomartinský speciál", Svijany "Kvasničák", Bernard "Nefiltrovaná 14", Březňák "Světlý speciál", Bohemia Regent "Kníže", Svijany "Kníže", Kozel "Kvasnicový speciál", Dobruška "Kačenčina 14%", Primátor "Výroční speciál 14°", Litovel "Sváteční speciál 13°", Černá Hora "Kvasar", Svijany "Baron 15 %", Radegast "Extra hořká 15", Łańcut "14", Amber "Żywe"
8-10°C Półlitrowa szklanka lub kufel
Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
AROMAT | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Estry owocowe | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Alkoholowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Diacetyl | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
SMAK | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Owocowe estry | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
WYGLĄD | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obfitość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ |
Trwałość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ |
Poziom zmętnienia | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
GORYCZKA | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Natężenie | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚪ |
ODCZUCIE W USTACH | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Pełnia | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Nasycenie | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ |
Rozgrzewanie alkoholowe | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Latest posts by Przemysław Szczepańczyk (see all)
- Leichtbier - 27 czerwca 2019
- Kolońskie (kölsch) - 4 lutego 2019
- Altbier - 31 stycznia 2019