Opis cech piwa

GOTOWANE WARZYWA / COOKED VEGETABLE (0730)
(DMDS, methylthioacetate, disiarczek dimetylu)

Autor: Paweł Leszczyński

Najczęstsze skojarzenia:
gotowane warzywa (kapusta, kalafior)


Pochodzenie:
Zakażenie bakteryjne, drożdże.


Charakterystyka:
Aromat ten powstaje naturalnie podczas fermentacji i jest produkowany przez drożdże. Obecny we wszystkich piwach, w większych dawkach uznawany jest za wadę. Można go spotkać przede wszystkim w lagerach. Podobny w aromacie do siarczku dimetylu (DMS), disiarczku dimetylu (DMDS) oraz trisiarczku dimetylu (DMTS).


Przyczyny powstawania:
– fermentacja
– zakażenie bakteryjne


Możliwość eliminacji:
– użycie innego szczepu drożdży
– użycie drożdży lepszej kondycji


Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa. Następnie spróbuj próbkę.




LEAVE A COMMENT