Opis stylu

Brut IPA

Autor: Jan Gadomski

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 13-16°Blg
Ekstrakt końcowy: 0-1°Blg
Zawartość alkoholu: 6,5-8,8% obj.
Goryczka: 25-50 IBU
Barwa: 6-12°EBC
    


Nowa odmiana IPA po raz pierwszy uwarzona w listopadzie 2017 roku, przez Kima Sturdavanta w browarze Social Kitchen & Brewery z San Francisco. Bardzo jasna, super wytrawna, wysoko wysycona o niskiej goryczce. Bardzo intensywny aromat jak w new england IPA o profilu przywodzącym na myśl białe wino. Do produkcji używa się enzymów, które pomagają w ekstremlanie głębokim odfermentowaniu piwa. Jest odpowiedzią Zachodniego Wybrzeża na zalewające rynek piwa w stylu new england IPA. W pewnym sensie jest to połączeniem tego stylu z west coast IPA.


Wyróżniki stylu:
Bardziej wytrawne niż west coast i równie aromatyczne co new england, do produkcji którego używa się enzymów.


Aromat:
Zdominowany przez nowofalowe chmiele przywodzące na myśl białe wino i/lub owoce tropikalne na poziomie wysokim. Podbudowa słodowa ledwo wyczuwalna, najczęściej w postaci aromatu biszkoptów, zboża, jasnego pieczywa, do poziomu niskiego. Estry, jeżeli występują, maksymalnie do poziomu średnioniskiego. Powinny dobrze komponować się z aromatami chmielu. W mocniejszych wersjach może być wyczuwalny alkohol na niskim poziomie, ale nie może być rozpuszczalnikowy, drapiący w nos.


Smak:
Bardzo wytrawne, o wysokiej chmielowości o charakterze białego wina i/lub owoców tropikalnych. Słodowość na dalszym planie, maksymalnie na poziomie niskim, jeżeli wyczuwalna, przybiera charakter białego pieczywa, biszkoptów. Estry, maksymalnie na poziomie średnioniskim, powinny przyjmować charakter zbliżony do aromatów odchmielowych i dobrze się z nimi komponować. Niski poziom szlachetnych smaków alkoholowych jest dopuszczalny w mocniejszych wersjach, ale nie powinien być fuzlowy, rozpuszczalnikowy, ostry albo szczypiący. Balans zdecydowanie po stronie chmielowej.


Goryczka:
Goryczka pochodzenia chmielowego, od średnioniskiej do średniej, nie powinna zbyt absorbować kubków smakowych.


Wygląd:
Barwa słomkowa lub złota z widocznym musowniem. Ideał do którego powinien dążyć piwowar to idealna klarowność, ale zmętnienie do poziomu średnioniskiego nie powinno być uznawane za wadę. Piana wysoka, biała, średnio trwała.


Odczucie w ustach:
Pełnia od niskiej do średniej, nagazowanie od średniowysokiego do wysokiego, a nawet bardzo wysokiego, powinno przyjemnie musować na języku i przywodzić na myśl białe wino musujące. Delikatna kremowość i gładkość jest dodatkowym atutem, choć nie jest wymagana. Lekkie alkoholowe rozgrzewanie może wystąpić w mocniejszych wersjach.


Surowce i technologia:
Podstawą zasypu jest słód pilzneński. Dla rozjaśnienia barwy, używa się płatków ryżowych i/lub kukurydzianych, a dla nadania piwu ciała – owsianych. Nowofalowe chmiele, przypominające w aromacie białe wino oraz owoce tropikalne. Drożdże o neutralnym profilu lub z niewielką ilością produkowanych estrów. Dla uzyskania pełnego odfermentowania, używa się enzymów (alfa-amylazy lub glukoamylazy) na etapie zacierania i/lub fermentacji. Użycie butelek szampański, które wytrzymują większe ciśnienie, nie będzie przesadą.


Przykłady komercyjne:
Beatnik (Kingpin), Skutery i Brutalne Disco (Piwne Podziemie), Brutus (Palatum), Brutislav (Piwne Podziemie).
  8-12°C   

Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Chmielowość
Słodowość
Estry owocowe
Alkoholowość
       
SMAK012345
Chmielowość
Słodowość
Owocowe estry
Alkoholowość
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
Poziom zmętnienia
       
GORYCZKA012345
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie
Rozgrzewanie alkoholowe
Cierpkość


One Reply to “Brut IPA”

  • Dodaj proszę szkło, historię (z jakiegoś powodu historię podajesz w krótkim opisie)..

    równie aromatyczne co new england, do produkcji którego używa się enzymów – do NE IPA używa się enzymów???

    Nowa odmiana IPA – co w tym sensie znaczy IPA? India pale ale opisane jest inaczej.

    W aromacie z intensywnością New Englanda – poprawiam, nazwy stylów piszemy małą literą, poza tym poprawiam stylistykę.

    Zachodnie Wybrzeże odwrotnie – wielkimi – poprawiłem.

    W krótkim opisie podajesz też wyróżniki stylu. Dziwne.

    Z opisu nie jest jasne, że słodowość w aromacie może być niewyczuwalna, dopiero tak jest w kropkach. Analogicznie z estrami w smaku.

    ale nie może być rozpuszczalnikowy, drapiący w nos – drapiący w nos??? Co to znaczy? I dlaczego w aromacie, a nie w odczuciach (w nosie)?

    Nie piszesz o smakach podstawowych i ich balansie w smaku.

    Goryczka pochodzenia chmielowego, od średnioniskiej do średniej, nie powinna zbyt absorbować kubków smakowych – co to znaczy z tymi kubkami? Nie rozumiem zupełnie.

    Barwa słomkowa lub złota z widocznym musowniem. – Barwa z widocznym musowaniem???

    Ideał do którego powinien dążyć piwowar to idealna klarowność – stylistyka do poprawy.

    Znowu jak w Black IPA – drożdże o neutralnym profilu nie produkują estrów?

    Użycie butelek szampański, które wytrzymują większe ciśnienie, nie będzie przesadą. – gramatyka i stylistyka do poprawy.

    Dodaj proszę cudzysłowy przy nazwach, bez nawiasów.

LEAVE A COMMENT