Brown IPA
UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora:
Przemysław Szczepańczyk
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 14-17°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 5,5-7,5% obj.
Goryczka: 40-70 IBU
Barwa: 35-55°EBC
Ekstrakt początkowy: 14-17°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 5,5-7,5% obj.
Goryczka: 40-70 IBU
Barwa: 35-55°EBC
Ciemna wersja american IPA, zachowująca typową dla stylu chmielową moc, wytrawność i pijalność, ale z dużo konkretniejszą i złożoną kontrą specjalnych słodów.
Wyróżniki stylu:
Wyraźnie chmielowe i słodowe, zbalansowane, pełne, ciemne amerykańskie piwo górnej fermentacji. Najbardziej słodowe z amerykańskich stylów IPA, bardziej słodowe niż black IPA.
Historia:
Nowy styl wyróżniony spośród amerykańskich IPA, z początku popularny głównie wśród amerykańskich piwowarów domowych i nazywany niekiedy Texas IPA ze względu na swoją popularność w tym stanie.
Nowy styl wyróżniony spośród amerykańskich IPA, z początku popularny głównie wśród amerykańskich piwowarów domowych i nazywany niekiedy Texas IPA ze względu na swoją popularność w tym stanie.
Aromat:
Średni do wysokiego, złożony aromat nowofalowych chmieli. Nuty aromatyczne mogą kojarzyć się z owocami cytrusowymi lub tropikalnymi, kokosami, winogronami, poziomkami, kwiatami, przyprawami, aromatami leśnymi (żywica, spadź). Słodowość na poziomie średnim do średniowysokiego o charakterze ciemnego chleba, tostów, karmelu, toffi lub orzechów z nutami kakao, syropu klonowego, czekolady. Profil drożdżowy czysty, pojawić się mogą jedynie niskie do średnioniskich estry o charakterze czerwonych owoców pestkowych i niski, czysty aromat alkoholowy w mocniejszych wersjach.
Średni do wysokiego, złożony aromat nowofalowych chmieli. Nuty aromatyczne mogą kojarzyć się z owocami cytrusowymi lub tropikalnymi, kokosami, winogronami, poziomkami, kwiatami, przyprawami, aromatami leśnymi (żywica, spadź). Słodowość na poziomie średnim do średniowysokiego o charakterze ciemnego chleba, tostów, karmelu, toffi lub orzechów z nutami kakao, syropu klonowego, czekolady. Profil drożdżowy czysty, pojawić się mogą jedynie niskie do średnioniskich estry o charakterze czerwonych owoców pestkowych i niski, czysty aromat alkoholowy w mocniejszych wersjach.
Smak:
W smaku dominuje chmiel, wyczuwalny na poziomie średnim do wysokiego, o charakterze nowofalowych chmieli, bez trawiastych posmaków. Na drugim planie wyczuwalna słodowość, z nutami ciemnego chleba, karmelu, toffi, orzechów, kakao, syropu klonowego lub czekolady , wyczuwalna na średnim lub średniowysokim poziomie, może niemal dorównywać smakowi chmielu, ale nie powinna nad nim dominować. Charakter słodowy i chmielowy muszą się dobrze komponować. Estry owocowe charakterze czerwonych owoców pestkowych na poziomie od niskiego do średnio niskiego. Brak innych nut pochodzących z fermentacji, poza niskim alkoholem w wersjach najmocniejszych. Dopuszczalna niska lub średnioniska słodycz. Finisz wytrawny lub półwytrawny, średnio długi, chmielowo-słodowy, z nutami karmelu, kakao lub orzechów.
W smaku dominuje chmiel, wyczuwalny na poziomie średnim do wysokiego, o charakterze nowofalowych chmieli, bez trawiastych posmaków. Na drugim planie wyczuwalna słodowość, z nutami ciemnego chleba, karmelu, toffi, orzechów, kakao, syropu klonowego lub czekolady , wyczuwalna na średnim lub średniowysokim poziomie, może niemal dorównywać smakowi chmielu, ale nie powinna nad nim dominować. Charakter słodowy i chmielowy muszą się dobrze komponować. Estry owocowe charakterze czerwonych owoców pestkowych na poziomie od niskiego do średnio niskiego. Brak innych nut pochodzących z fermentacji, poza niskim alkoholem w wersjach najmocniejszych. Dopuszczalna niska lub średnioniska słodycz. Finisz wytrawny lub półwytrawny, średnio długi, chmielowo-słodowy, z nutami karmelu, kakao lub orzechów.
Goryczka:
Średniowysoka do wysokiej, chmielowa i czasem alkoholowa, może być ostra, ale nie gryząca. Długo utrzymuje się w ustach.
Średniowysoka do wysokiej, chmielowa i czasem alkoholowa, może być ostra, ale nie gryząca. Długo utrzymuje się w ustach.
Wygląd:
Barwa ciemnomiedziana do ciemnobrązowej. Klarowne, choć egzemplarze chmielone na zimno mogą być lekko zmętnione. Piana beżowa, raczej zwarta, średnio obfita, co najmniej średnio trwała.
Barwa ciemnomiedziana do ciemnobrązowej. Klarowne, choć egzemplarze chmielone na zimno mogą być lekko zmętnione. Piana beżowa, raczej zwarta, średnio obfita, co najmniej średnio trwała.
Odczucie w ustach:
Pełnia średnioniska do średniej, gładka, aksamitna tekstura, bez wyraźnej lepkości. Wysycenie średnie do średniowysokiego. Mocniejsze wersje mogą się charakteryzować nisko wyczuwalnym rozgrzewaniem alkoholowym. Uczucie ściągania, wynikające najczęściej z chmielenia na zimno, jest wadą.
Pełnia średnioniska do średniej, gładka, aksamitna tekstura, bez wyraźnej lepkości. Wysycenie średnie do średniowysokiego. Mocniejsze wersje mogą się charakteryzować nisko wyczuwalnym rozgrzewaniem alkoholowym. Uczucie ściągania, wynikające najczęściej z chmielenia na zimno, jest wadą.
Surowce i technologia:
Słód bazowy to pilzneński (w USA nazywany często two-row pale ale z dodatkiem słodów karmelowych, cookie, brązowych, czekoladowych lub innych słodów specjalnych, pod warunkiem, że dobrze komponują się z chmielem. Dopuszczalny jest dodatek cukru, melasy, syropu klonowego itp. dla zwiększenia poziomu odfermentowania i złożoności, lub słodu pszenicznego dla polepszenia właściwości piany. Dowolne nowofalowe odmiany chmielu w znacznych ilościach, dodane na dowolnym etapie. Amerykańskie drożdże górnej fermentacji o wysokim poziomie odfermentowania i niskiej produkcji estrów. Zacierane na wytrawnie w celu uzyskania mocno odfermentowanego, gładkiego piwa.
Słód bazowy to pilzneński (w USA nazywany często two-row pale ale z dodatkiem słodów karmelowych, cookie, brązowych, czekoladowych lub innych słodów specjalnych, pod warunkiem, że dobrze komponują się z chmielem. Dopuszczalny jest dodatek cukru, melasy, syropu klonowego itp. dla zwiększenia poziomu odfermentowania i złożoności, lub słodu pszenicznego dla polepszenia właściwości piany. Dowolne nowofalowe odmiany chmielu w znacznych ilościach, dodane na dowolnym etapie. Amerykańskie drożdże górnej fermentacji o wysokim poziomie odfermentowania i niskiej produkcji estrów. Zacierane na wytrawnie w celu uzyskania mocno odfermentowanego, gładkiego piwa.
Przykłady komercyjne:
Dogfish Head "Indian Brown Ale", Harpoon "Brown IPA", Russian River "Janet’s Brown Ale", Jan Olbracht "Piotrek z Bagien Brown IPA"
Dogfish Head "Indian Brown Ale", Harpoon "Brown IPA", Russian River "Janet’s Brown Ale", Jan Olbracht "Piotrek z Bagien Brown IPA"
8-12°C Nonic, shaker
Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)
AROMAT | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Estry owocowe | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Alkoholowość | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
SMAK | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Chmielowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ |
Słodowość | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Owocowe estry | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
WYGLĄD | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obfitość piany | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Trwałość piany | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚫ |
Poziom zmętnienia | ⚫ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
GORYCZKA | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Natężenie | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ |
ODCZUCIE W USTACH | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Pełnia | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ |
Nasycenie | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚫ | ⚫ | ⚪ |
Rozgrzewanie alkoholowe | ⚫ | ⚫ | ⚪ | ⚪ | ⚪ | ⚪ |
Latest posts by Przemysław Szczepańczyk (see all)
- Leichtbier - 27 czerwca 2019
- Kolońskie (kölsch) - 4 lutego 2019
- Altbier - 31 stycznia 2019