BROMOFENOL / BROMOPHENOL (0500 kategoria fenolowy)
(2-bromofenol)
Autor: Paweł Leszczyński
Najczęstsze skojarzenia:
tusz, iskry elektryczne, muzeum, stary telewizor/elektronika, podobny do bakelitu
Pochodzenie:
Zakażenie, błąd przy produkcji.
Charakterystyka:
Bromofenol jest poważnym zakażeniem w piwie, wyczuwalny jest jako ciężki, chemiczny aromat. Jego próg wyczuwalności jest bardzo niski a aromat wyraźny. Pojawienie się bromofenolu oznacza zwykle zakażenie materiałów wykorzystywanych do warzenia piwa – wody, chmielu lub słodu bromowanymi fenolami. Karton, papier z makulatury stanowiące opakowania na piwo mogą zawierać ten aromat. W dużych, starych browarach może to również oznaczać obecność ognioodpornych materiałów. Aromat ten może przedostawać się do piwa przez kontakt z wyposażeniem lub przez absorpcję przez porowate materiały, takie jak plastik i niektóre metale. Próbka FlavorActiV zawiera aromaty różnych bromowanych fenoli, a nie tylko jednej substancji.
Przyczyny powstawania:
– użycie materiałów z recyclingu
Możliwość eliminacji:
-
Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz pojedyncze, krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa.
Typowe stężenie w piwie:
Niewykrywalne w normalnym piwie.
Próg wyczuwalności:
1,3 µg/l
Uwagi:
Kontakt z tą substancją zwiększa umiejętność jej wykrywania, dlatego można założyć, że uczestnicy szkoleń z czasem będą wykrywać ją w coraz mniejszych stężeniach.
tusz, iskry elektryczne, muzeum, stary telewizor/elektronika, podobny do bakelitu
Zakażenie, błąd przy produkcji.
Bromofenol jest poważnym zakażeniem w piwie, wyczuwalny jest jako ciężki, chemiczny aromat. Jego próg wyczuwalności jest bardzo niski a aromat wyraźny. Pojawienie się bromofenolu oznacza zwykle zakażenie materiałów wykorzystywanych do warzenia piwa – wody, chmielu lub słodu bromowanymi fenolami. Karton, papier z makulatury stanowiące opakowania na piwo mogą zawierać ten aromat. W dużych, starych browarach może to również oznaczać obecność ognioodpornych materiałów. Aromat ten może przedostawać się do piwa przez kontakt z wyposażeniem lub przez absorpcję przez porowate materiały, takie jak plastik i niektóre metale. Próbka FlavorActiV zawiera aromaty różnych bromowanych fenoli, a nie tylko jednej substancji.
– użycie materiałów z recyclingu
-
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz pojedyncze, krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa.
Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)
- Słody karmelowe jęczmienne - 27 marca 2019
- Słód wędzony - 1 marca 2019
- Słód wędzony pszeniczny - 1 marca 2019