Opis cech piwa

BROMOFENOL / BROMOPHENOL (0500 kategoria fenolowy)
(2-bromofenol)

Autor: Paweł Leszczyński

Najczęstsze skojarzenia:
tusz, iskry elektryczne, muzeum, stary telewizor/elektronika, podobny do bakelitu


Pochodzenie:
Zakażenie, błąd przy produkcji.


Charakterystyka:
Bromofenol jest poważnym zakażeniem w piwie, wyczuwalny jest jako ciężki, chemiczny aromat. Jego próg wyczuwalności jest bardzo niski a aromat wyraźny. Pojawienie się bromofenolu oznacza zwykle zakażenie materiałów wykorzystywanych do warzenia piwa – wody, chmielu lub słodu bromowanymi fenolami. Karton, papier z makulatury stanowiące opakowania na piwo mogą zawierać ten aromat. W dużych, starych browarach może to również oznaczać obecność ognioodpornych materiałów. Aromat ten może przedostawać się do piwa przez kontakt z wyposażeniem lub przez absorpcję przez porowate materiały, takie jak plastik i niektóre metale. Próbka FlavorActiV zawiera aromaty różnych bromowanych fenoli, a nie tylko jednej substancji.


Przyczyny powstawania:
– użycie materiałów z recyclingu


Możliwość eliminacji:
-


Sposob degustacji:
Aby wyczuć ten zapach, zakręć piwem, aby uwolnić aromat. Bierz pojedyncze, krótkie wdechy, trzymając próbkę blisko nosa.


Typowe stężenie w piwie:
Niewykrywalne w normalnym piwie.

Próg wyczuwalności:
1,3 µg/l

Uwagi:

Kontakt z tą substancją zwiększa umiejętność jej wykrywania, dlatego można założyć, że uczestnicy szkoleń z czasem będą wykrywać ją w coraz mniejszych stężeniach.



Paweł Leszczyński

Jestem piwowarem domowym i certyfikowanym sędzią piwnym (PSPD, BJCP), specjalizuję się w szkoleniach sensorycznych. Organizuję Warszawski Festiwal Piwa.

Latest posts by Paweł Leszczyński (see all)

LEAVE A COMMENT