Opis stylu

Bawarskie jasne (helles)

UWAGA! Wiele opisów stylów jest obecnie w fazie redakcji. W przypadku znalezienia jakichkolwiek błędów prosimy o komentarz lub @ do autora: Przemysław Szczepańczyk
 
 
 
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 11-12,5°Blg
Ekstrakt końcowy: 2-3°Blg
Zawartość alkoholu: 4,1-5,6% obj.
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 5-10°EBC
   


Najpopularniejszy styl w południowych Niemczech. Codzienne pełne piwo o słodowym smaku, pokazujące kunszt bawarskich piwowarów.


Wyróżniki stylu:
Jasne, czyste, słodowe, pełne, orzeźwiające bawarskie piwo. Gładkie, pijalne, wytrawne, o wyczuwalnej, ale wycofanej chmielowości i goryczce. Mniej chmielowe, bardziej słodowe i pełniejsze od niemieckiego pilznera.


Historia:
Stworzone w monachijskim browarze Spaten w 1894 roku jako konkurencja dla piw pilzneńskich. Po II wojnie światowej stało się najpopularniejszym stylem piwa w południowych Niemczech.


Aromat:
Średnioniski aromat słodowy o charakterze zbożowym, jasnego chleba. Słodowość pochodzi ze słodu pilzneńskiego - nuty prażone, ciemnego chleba, tostowe, karmelowe są niedopuszczalne. Niski do średnioniskiego aromat niemieckich szlachetnych chmieli o ziołowym lub kwiatowym charakterze. Czysty lagerowy charakter jest najbardziej odpowiedni, ale dposzczalne są niskie nuty DMS i/lub H2S. Brak estrów owocowych, diacetylu. Piwo powinno być pite świeże, więc wyraźne aromaty wynikające ze starzenia się są wadą.


Smak:
Średnioniski smak słodowy o zbożowym lub chlebowym charakterze. Sprawiać może wrażenie lekko słodkiego, za co odpowiadać może użycie wody o mineralizacji zbliżonej do wody monachijskiej, bogatej w jony chlorkowe. Niskie do średnioniskich nuty niemieckich chmieli kontrastują ze słodowością tworząc złożony profil, skupiony jednak na słodach. Piwo powinno mieć gładki, wytrawny, krótki finisz zachęcający do kolejnego łyka. W finiszu tym wyczuwalne powinny być zarówno nuty słodowe, jak i chmielowe.


Goryczka:
Średnioniska, chmielowa. Nie może być gryząca i zalegająca. W finiszu jest odrobinę mniej wyczuwalna niż słodowość, którą kontruje i to dzięki niej piwo nie sprawia wrażenia słodkiego i jest wysoko pijalne.


Wygląd:
Barwa słomkowa do jasnozłotej. Klarowne. Piana biała o średniej do średniowysokiej trwałości, obfitości i zwartości.


Odczucie w ustach:
Pełnia średnia, tekstura lekka, ale nie wodnista. Wysycenie średnie do średniowysokiego.


Surowce i technologia:
Całość zasypu stanowi słód pilzneński, niemieckie ziołowe lub kwiatowe chmiele, czyste niemieckie drożdże dolnej fermentacji. Zacieranie dekokcyjne nie jest typowe dla tego stylu.


Przykłady komercyjne:
Augustiner Lagerbier "Hell", Hacker-Pschorr "Münchner Gold", Löwenbraü "Original", Paulaner "Premium Lager", Spaten "Premium Lager", Weihenstephaner "Original"


  5-7°C      Kufel

Tabela natężeń:
(0 - brak, 1 - niski, 2 - średnioniski, 3 - średni, 4 - średniowysoki, 5 - wysoki)

AROMAT012345
Chmielowość
Słodowość
Estry owocowe
DMS
       
SMAK012345
Chmielowość
Słodowość
Owocowe estry
DMS
       
WYGLĄD012345
Obfitość piany
Trwałość piany
Poziom zmętnienia
       
GORYCZKA012345
Natężenie
       
ODCZUCIE W USTACH012345
Pełnia
Nasycenie

Przemysław Szczepańczyk

Jestem wieloletnim sędzią piwnym PSPD i BJCP, piwowarem domowym, dyplomowanym piwowarem (UR Kraków) i organizatorem licznych wydarzeń o tematyce piwnej. Interesuję się głównie sensoryką i biochemią piwa.
Przemysław Szczepańczyk

Latest posts by Przemysław Szczepańczyk (see all)

LEAVE A COMMENT